Tarvitsen apua

Olen monen vuosikymmenen ajan hoitanut työssäni vaihdevuosissa ja niiden jälkeistä aikaa eläviä naisia. Hoidon tavoitteena on helpottaa estrogeenin vähyydestä johtuvia oireita ja tukea naisen terveyttä. Suosittelen naisille estrogeenin vähyydestä johtuviin oireisiin samaa estrogeenia jota naisen elimistö on tuottanut vuosikymmenien ajan. Kokemukseni mukaan oireiden helpottamiseen ja kuriin saamiseen tarvitaan yksilöllisesti oikea annos.

Vaihdevuosien hormonikorvaushoidosta ei ole Suomessa niin sanottua Käypä hoito-suositusta. Suuri osa lääkäreistä tukeutuu ”vakiintuneeseen hoitokäytäntöön”, joka on kansainvälisten hoitosuositusten mukainen. Hoidon tavanomainen estrogeeniannos on 0.5-2mg (milligrammaa) suun kautta, 25-100ug (mikrogrammaa) kahdesti viikossa vaihdettavasta laastarista tai 0.25-1.5mg iholle annosteltavasta geelistä. Kokemukseni mukaan on erittäin paljon naisia, joiden mahdollisesti estrogeenin vähyydestä johtuvat oireet eivät lopu tai edes helpotu näillä vakiintuneen hoitokäytännön mukaisilla annoksilla. Hoidan estrogeenia tarvitsevia naisia heidän tarvitsemillaan, räätälöidyillä annoksilla.

Olen saanut Aluehallintovirastolta (Avi) pyynnön selvittää hoitokäytäntöjäni, koska yksi potilaani sai hankalia oireita käyttäessään suosittelemaani estrogeenikorvaushoitoa. Oireet helpottuivat kun hän pienensi annosta. Potilaan työterveyslääkäri teki Valvovalle viranomaiselle (Valvira) epäkohtailmoituksen hoitokäytännöistäni. Valvira siirsi asian selvittämisen Avi:lle.

Sain mahdollisuuden selvittää ja selittää hoitokäytäntöjäni. Toivon, että autat minua selvityksen antamisessa kertomalla oman kertomuksesi saamastasi hoidosta. 

Kerro,

  1. jos olet hakenut apua lääkäriltä, jonka mielestä vaihdevuosioireiden kanssa pitää vain elää ja sietää ne
  2. jos lääkärisi on perustanut hoitonsa vakiintuneeseen hoitokäytäntöön etkä ole saanut suurempaa estrogeeniannosta vaikka oireesi eivät ole helpottuneet
  3. jos lääkärisi on ehdottanut tai vaatinut sinua pienentämään käyttämääsi annosta oireistasi välittämättä
  4. jos lääkärisi on ollut sitä mieltä, että oireitasi on parempi hoitaa esimerkiksi masennuslääkkeillä, nukahtamislääkkeillä tai unilääkkeillä
  5. jos lääkäri on sanonut että et saa käyttää enää hormonihoitoa, koska olet käyttänyt sitä jo niin pitkään tai olet jo sen-ja-sen ikäinen tai pian jäämässä eläkkeelle
  6. jos olet saanut hoitoa, joka on auttanut oireisiisi hyvin, kerro mikä annos on ollut ja mitä hyötyä ja / tai haittoja tuon estrogeeniannoksen käytöstä on sinulle tullut.

Toivon, että lähetät minulle oman kertomuksesi joko kirjeellä (Maija Kajan, Uusi Gynekologikeskus, Hämeenkatu 22 33200 Tampere) tai kotisivujeni kautta tämän kolumnin alla olevalla kommenttisivulla. Lähettämääsi kommenttia ei julkaista missään, lähetän kommentisi ainoastaan vastineeni liitteenä Aluehallintovirastolle. Jotta saan kommenttisi lisätyksi selvitykseeni, lähetä se minulle niin, että se on minulla marraskuun loppuun mennessä.  Jotta virasto ei joudu epäilemään minun itse kirjoittaneen kertomustasi, toivon että merkitset siihen oman etu- ja sukunimesi ja lisäät myös 

  1. syntymäaikasi (muodossa pv.kk.v ilman hetun loppuosaa)
  2. osoitteesi
  3. ja puhelinnumerosi

Hei te kaikki, olen mykistynyt niistä kokemuskertomuksista, joita olette lähettäneet. Suuret kiitokset! Sain jatkoaikaa vastineen tekoon, joten vielä on aikaa lähettää kokemuksia marraskuun loppuun asti. Tehdään tästä yhdessä vaikuttavaa!
Maija

One Comment