Naisen vaihdevuodet ja hormonikorvaushoidon räätälöinti

Minun on mahdotonta uskoa, että olen ainoa suomalainen gynekologi, jonka potilaiden vaihdevuosioireet eivät helpota kahdella tai edes neljällä milligrammalla estradiolia. Olen kymmenen viime vuoden aikana tavannut sadoittain naisia, joiden gynekologit ja muut lääkärit ovat evänneet heiltä hormonikorvaushoidon kokonaan tai ainakin kieltäytyneet reseptin kirjoittamisesta yli kolmen milligramman estrogeeniannoksesta riippumatta heidän oireidensa vaikeudesta ja heidän vetoavista pyynnöistään. Moni vaikeiden oireiden kanssa elävä ei ole saanut apua lainkaan koska ei ole kärsinyt kuumista aalloista eikä hikoilusta – ikään kuin muut tavalliset ja erittäin vaikeatkin oireet olisivat vähempimerkityksisiä.

Ymmärtäisin tämän hoidosta pidättäytymisen suosituksen paremmin jos estrogeenin vähyydestä olisi merkittävää hyötyä naisen terveydelle. Estrogeeni suojelee naisen terveyttä monen kymmenen vuoden ajan ennen vaihdevuosia. Estrogeenin vähyys on terveydelle haitallisempaa kuin hormonikorvaushoito. Hormonikorvaushoito vähentää esimerkiksi metabolisen oireyhtymän, sepelvaltimotaudin, diabeteksen, osteoporoosin, dementian ja hyvin todennäköisesti paksusuolisyövän riskiä. Ihon kautta annosteltu estradioli näyttää vähentävän myös aivoinfarktin riskiä. Parenteraaliseen annosteluun liittyy myös suun kautta annosteluun verraten paljon pienempi laskimotukoksen ja keuhkoembolian riski.

Minun on hyvin vaikea uskoa, että olen ainoa suomalainen gynekologi jonka omat vaihdevuosioireet eivät helpota edes kuudella milligrammalla estradiolia päivässä. Usein ihmettelen ja mietin mitä ne muut vaihdevuosissa olevat tai vanhemmat gynekologit tekevät kun eivät nuku, ovat masentuneita, kärttyisiä, saamattomia , hikoilevat tai sydämen rytmihäiriöt, yliaktiivinen rakko ja nivel- ja lihaskivut vaivaavat estrogeenin käytöstä huolimatta. Alkavatko he oikeasti käyttää nukahtamislääkkeitä, masennuslääkkeitä, beetasalpaajia, anti-inflammatoreja, vähentävät liikuntaa koska kivut estävät ja odottavat nivelrikkoon proteeseja? Käyttävätkö he mieluummin verenpaine-, kolesteroli-, diabetes-, osteoporoosi- ja dementialääkitystä kuin naiselle luonnollista estrogeenia? Vai nostavatko he estrogeeniannostaan salaa, eivätkä kerro kenellekään – eivät potilailleen sen enempää kuin kollegoillekaan. Minä en pystynyt niin enää tekemään. Käytän sitä estrogeeniannosta, minkä tarvitsen oireitteni hoitoon ja toimintakykyni ylläpitämiseen.   Ehkä sairastun rintasyöpään, mutta elän hyvää elämää, tarvitsen vähemmän lääkkeitä, pystyn harrastamaan liikuntaa, olen iloinen ja mieleni lentää kuin lintu.

 

Tämä kirjoitukseni on julkaistu kesällä 2015 Suomen Gynekologiyhdistyksen julkaisussa Syklissä.

4 Comments

 1. Nimetön
  Posted 10.2.2016 at 13.29 | Permalink

  Hei.
  Hyvä kirjoitus,olen kyllä vahvasti sitä mieltä
  että vaikeisiin vaihdevuosioireisiin varmaan
  määrätään liian vähän estrogeeniä.
  Minulla on tällä hetkellä vaihdevuodet ja
  käytän estrogeeniä.
  Tuntuu että määrätty annostus on
  liian vähäinen.
  Täytyy käyttää omaa järkeään
  näköjään kun itse sitä parhaiten olonsa tietää.

 2. N. Ainenkohan
  Posted 15.2.2016 at 23.42 | Permalink

  Kiitos näistä hyvistä kirjoituksista. Haluaisin kommentoida kertomalla hieman omasta kokemuksestani.

  Lukemattomilta sivuilta netistä, ynnä muista tietolähteistä ,olen kaivannut/etsinyt apua ongelmiini.
  Viime kesänä minulta poistettiin valtaisa yksilokeroinen munasarjakysta ja siinä samalla varotoimeksi kaikki muutkin, eli molemmat munasarjat ja kohtu. Harmittaa edelleen että kauhun ja pelonsekaisissa tunnoissa, tietämättömänä, suostuin moiseen operaatioon. Perusteluiksi esitettiin ikäni, että kun muutenkin olen jo vaihdevuosi-ikäinen, 51, (vaikka kuukautiset olivat edelleen säännölliset eikä vaihdevuosioireita ollut, muutenkin viriili ja aktiivinen ihminen) ei olisi haittaa ja ei ainakaan toiseen munasarjaan tulisi sitten mitään eli ei tarvitsisi uudestaan leikata. No, tässä tapauksessa kaikki oli kunnossa, ei mitään huonolaatuisuutta ja toinen munasarjakin vahvistettiin toimivaksi kun poisleikattuja analysoitiin. Eipä se minua enää auttanut, poissa mikä poissa ja siitähän se sitten vaihdevuosioireet jysähtivätkin kerralla.Jotenkin on jäänyt halju olo ettei minulle kerrottu tarpeeksi mitä vaikutuksia munasarjojen poistolla voi olla, tuntuu että liian ruusuinen kuva maalailtiin, yhteiskunnallisista säästösyistäkö johtuen että saa kaikki mahdolliset leikattua yhdellä ”iskulla” varmuuden vuoksi?
  Onneksi tietenkin hormonikorvaushoito tässä tapauksessa aloitettiin heti eli määrättiin 2 painallusta Estrena estradiolia eli määräksi tuli 1 g vuorokaudessa.

  Leikkauksesta on kulunut nyt 9 kk . Hikoilukohtaukset poistuivat kyllä estradiolin alkaessa vaikuttaa. Pahimmat itkuherkkyydet lieventyivät mutta balanssissa tämä hormoniasia ei kyllä tunnu olevan.
  Nukun edelleen erittäin huonosti, saatan nukahtaa hyvinkin, mutta muutaman tunnin päästä takuuvarmasti herään eikä uni enää sitten tule. Tämä tietenkin vaikuttaa kaikkeen jaksamiseen ja äksyilevä hermoheikkohan olen kumppaniakin kohtaan tuolloin. Aloitekyvyttömyys on iskenyt ja karmivaa huomata että olenpa muuttunut lähes mielenkiinnottomaksi seksiä kohtaan. Libido – mikä se on? Vastakohta entiseen on todella huomattava.

  Tämä kaikki on tuskaista. Koen että kaltaisessani tilanteessa olevat naiset on yhteiskunnan taholta jätetty täysin oman onnensa nojaan. Julkisen terveydenhuollon asiakkaana koen olevani aivan mitäänsanomaton surkea raakki jonka hormonitoiminnasta ei tarvitse välittää; olenhan jo ilmeisen hyödytön, lapset synnyttänyt, munasarjaton, kohduton , oletettavasti seksitön, ”tuottamaton” lihasäkki. Vaikka olisin itse vielä omasta mielestäni ihan varteenotettava olento, jos vain saisin ”säädöt” kohdalleen ennenkuin todellakin muutun itsellenikin tunnistamattomaksi olioksi, henkisesti ja fyysisesti.

  Olen yrittänyt lukuisia kertoja terveyskeskuksesta saada lääkärille aikaa tai päästä edes verikokeisiin mistä näkisi imeytyykö tuo estrogeeni edes ollenkaan , soittanut soitoja ja pyytänyt ohjeistusta voinko itse nostaa annosta. Yleensä kaikki tyssää siihen että terveydenhoitajan ”konsultaatiosta” ei pääse enää eteenpäin. Lääkäri kyllä lukee hoitajan lausunnon, mutta itse en ole onnistunut saamaan lääkäriä vakuuttuneeksi että todella tarvitsen apua näihin ongelmiin. Vastaanotolle en ole päässyt, muita veriarvoja saatetaan tutkia enkä ihmettele jos sieltä löytyykin vaikka minkä stressihormonitason nousu ym., ei ole terveellistä valvoa öitänsä. Minkähän lääkityksen sitten saan?

  Huonosti ottaannutaan julkisella puolella. Yleislääkäri on vain kehoittanut geelinkäytöstä kysyessäni toimimaan pakkauksen käyttöohjeen mukaan. Itse olen annosta vekslaillut tietämättä onko siinä järkeä vai ei ja kuinka korkealle uskaltaisin geelimäärän nostaa, voiko geeliä levittää illalla ja aamulla vai kuinkako monta kertaa päivässä, voiko seksuaalista kanssakäymistä harjoittaa kuinka pian geelin levittämisen jälkeen ilman että se ”siirtyy” kumppaniin jne. jne. Lukemattomiin kysymyksiin olisin kaivannut vastausta mutta tuntuu että mistään en niitä saa, ainakaan vähillä rahoilla.
  Yhteenvetona haluaisin sanoa että olen jotenkin järkyttynyt ja loukkaantunut tästä välinpitämättömyydestä. Lakkaako nainen olemasta nainen kun häneltä viedään kohtu/ munasarjat tai hän vain muuten tulee vaihdevuosi-ikään? Todetaanko muillekin apua hakiessa että kun leikkaus tehty, on oireiden syy-seuraussuhde tiedossa joten ei hormonitoiminnan suhteen tarvita laboratoriotutkimuksia? Siis voihan olla ettei tarvitakaan, mutta kun saisi edes peruteellisen selvityksen/ tietopaketin kuinka toimia. Ei ole esimerkiksi tapauksessani ollut minkäänlaista jälkitarkastusta, ei sisäistä eikä ulkoista. Kieltämättä tulee se fiilis että ihmiset menopaussissa ovat niin hyödyttömiä ettei heidän hyvin-/huonovointisuudellaan ole mitään väliä, tuntuu että saavat sisäiset ja ulkoiset haavat olla parantuneita tai parantumattomia, ei niistä ole kukaan kiinnostunut.
  Täytynee jatkaa itsensä puoskarointia nostamalla summamutikassa estradioliannosta ylöspäin, jospa löytäisin hyvän annoksen oireiden lievittämiseen. Ja täytyy alkaa säästämään rahaa gynekologin vastaanotolle yksityiselle puolelle, näin tämä asia ei ainakaan hoidu. Toivottavasti vielä jaksan ponnistella hyvinvointini puolesta.
  Kiitos.

  • maijakajan
   Posted 9.10.2018 at 7.43 | Permalink

   Hei, olet kirjoittanut kotisivuilleni 2 ja puoli vuotta sitten koskettavan kertomuksen leikkauksestasi ja oireistasi. Toivottavasti olet saanut apua kurjaan oloosi ja hyvän hoidon. Haluaisin liittää tuon kertomuksen tekeillä olevaan kirjaani. Saanko tehdä niin ja saanko sinuun yhteyttä sähköpostilla että voin lähettää sinulle kirjoituksen siinä versiossa missä sitä kirjaani suunnittelen.
   Ystävällisin terveisin
   Maija Kajan, gynekologi

 3. Kristiina
  Posted 23.3.2016 at 19.49 | Permalink

  Hei Maija!

  Tuntuu, etten löydä edes sanoja, joilla voisin kuvailla, kuinka onnellinen olen siitä, että jo muutamia vuosia sitten ja nyt taas löysin tekstejäsi vaihdevuosista. Sinä todella ymmärrät! Kiitos sinulle tosi paljon! :)

  Yritin löytää kirjasi – Sukellus kuumaan aaltoon – netistä, mutta sitä ei kai ole enää saatavilla. Onkohan tulevaisuudessa tai mistä sen voisi vielä saada ostettua?

  MInulla jo esivaihdevuodet olivat raskaat. Kärsin unettomuudesta, nivelkivuista ja migreenistä. Lopulta uupuminen ja migreenin kroonistuminen veivät minulta työpaikkani. Sitten alkoivatkin vaihdevuodet oikein rytinällä alle 50-vuotiaana ja ovat jatkuneet jo 8 vuotta, eikä helpotusta oireisiin näy, vaikka gynekologini sanoi, että yleensä oireet alkavat vuosien myötä helpottua ja hormoniannosta voi vähentää.

  Estrogeeliannokseni on 4-6 mg päivässä (kovan taistelun jälkeen). Gynekologini toiveesta olen kovasti yrittänyt vähentää annostusta, mutta siitä on seurannut vain unettomia öitä, migreeniä, masennusta ja virtsatietulehduksia, heikotusta, jalkojen tärinää ym.

  Jos en saa nukuttua, laitan lisää geeliä ja yleensä se auttaa. Minua kuitenkin koko ajan pelottaa, milloin tulee se päivä, jolloin gynekologini ei enää suostu määräämään minulle tuota tarvitsemaani annosta. Kenen luokse menen sitten?

  Kaipaisin monen muun lailla tietoa, mistä löytyvät ne viisaat, Suomen eri kuntien estrogeenimyönteiset gynekologit, jotka ovat valmiita määräämään estrogeenia jopa 90-vuotiaalle, sillä onhan se paljon järkevämpää määrätä yksi toimiva lääke, kuin määrätä monia lääkkeitä, jotka lisäksi aiheuttavat monenlaisia sivuoireita ja vielä niiden yhteisvaikutuksetkin päälle – huh huh.

  Suuret kiitokset Sinulle Maija rohkeudestasi ja avustasi meille niin monille naisille ja kokonaisille perheillekin.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*