Miten ihmeessä äiti kiintyy rumaan, kurttuiseen ja kaljuun vastasyntyneeseensä, joka vielä valvottaa yöt?
Tässä samoin kuin synnytyksessä on tärkeänä tekijänä oksitosiini-niminen hormoni, jota erittää aivolisäke. Oksitosiini on tärkeä kohdun supisteluille synnytyksessä samoin kuin imettämisen onnistumiselle. Se näyttää olevan myös kiintymyksen hormoni. Oksitosiinia on vaikea tutkia ja niinpä sitä on tutkittu melko vähän. Joillain eläimillä sitä on kuitenkin tutkittu, erityisesti yksiavioisilla eläimillä, kuten joutsenilla ja eräillä yksiavioisilla hiirikannoilla. On olemassa hiiriä, jotka parittelevat koko elämänsä ajan vain yhden kumppanin kanssa. Mikäli näillä hiirillä estetään aivoissa oksitosiinin vaikutukset, ne alkavat käyttäytyä moniavioisesti.
Ihmisillä oksitosiinia erittyy synnytyksen ja imettämisen lisäksi fyysisessä läheisyydessä erityisesti orgasmissa. Kaikenlainen hyväily, lähellä olo, lempeä kutitus ja halailu lisää oksitosiinin eritystä ja sitä kautta näyttäisi toimivan kiintymyksen ravintona.
Oksitosiinitabletteja saa apteekista. Ongelmana on kuitenkin, että suun kautta otettu oksitosiini ei imeydy aivokudokseen, eli vaikutuspaikkaansa. Niinpä parhaaksi tavaksi parantaa oksitosiinin vaikutuksia ja lisätä sen eritystä jää hyväilyt ja halailut. Aamupuuroon sekoitettu oksitosiinitabletti ei siis lisää kiintymystä sen enempää kuin lämmin olo siitä, että joku on minulle puuron keittänyt.
Mielenkiintoinen kysymys tietysti on miehen ja naisen oksitosiinierityksen erot… Näitäkin on tutkittu kovin vähän, tiedämme kuitenkin, että myös miehillä oksitosiinia erittyy.
Nyt syksyn iltojen pimetessä ehdotankin mahdollisimman monelle oksitosiinikuuria, joka todennäköisesti lisää voimia kestää syksyn pimenemistä ja päivien ja öiden kylmenemistä. Niin lapsilla kuin aikuisillakin pitäisi olla sydämessä varaa arkielämän suureen ylellisyyteen, hellyyteen, kiintymykseen ja lämpimään syliin.
Maija Palander