Valtuustoaloite tamperelaisten naisten ja perheiden oikeudesta valita synnytyspaikkansa

Jätetty kaupunginvaltuuston kokouksessa 23.4.2008

Tamperelaisten perheiden synnytysten määrä on lisääntynyt selvästi viime vuosina ja erityisesti vuoden 2008 alkuneljänneksen aikana,jolloin on hoidettu TaYS:n historian suurin määrä synnytyksiä.  TaYS:n tiloja ja henkilökunnan määrää ei ole mitoitettu nykyisille synnytysmäärille. Henkilökunta on erittäin lujilla. Mm. synnytysosastoon etukäteen tutustumiset on jouduttu lopettamaan ja synnytysvalmennusta sairaalassa vähentämään. Lisäksi tilat (niin synnyttämättömien osasto, synnytysvastaanotto,synnytyssalit kuin synnyttäneiden osastot) ovat huonossa kunnossa ja ahtaat.  TaYS:n synnytysyksikön remontista on puhuttu vuosikaudet eivätkä suunnitelmat edelleenkään ole edenneet selvää tarpeen tunnistamista pidemmälle.

Uupunut henkilökunta ja huonosti toimivat ja ahtaat tilat altistavat ongelmille synnytyksessä. Myös synnyttäjän pelko altistaa synnytyksen aikaisille ongelmille; pelko pahentaa synnyttäjän kipua, pitkittääsynnytystä ja lisää kipulääkkeen ja toimenpiteiden tarvetta. Näihin liittyy myös lisääntynyt komplikaatioiden riski. Ahtausrajoittaa synnytykseen osallistuvien – synnyttäjän kannalta hyödyllisten – henkilöidenmäärää.  Esimerkiksi synnyttäjä ei voiniin halutessaan saada tuekseen sekä syntyvän lapsen isää että ns. doulaa (koulutettu synnytystukihenkilö). Doulan läsnäolo synnytyksessä vähentäisi synnytyskomplikaatioiden määrää, synnytyksen kestoa, kipulääkkeen ja toimenpiteiden tarvetta sekä parantaisi imetyksen onnistumista ja vahvistaisi varhaista vuorovaikutusta äidin ja lapsen välillä.

Tutkimuksen mukaan ainoastaan 66% perheistä toivoo ”perinteistä” sairaalasynnytystä.  Jopa 6 % perheistä toivoo kotisynnytystä. Joutuessaan synnyttämään vasten tahtoaan ”perinteisessä” sairaalassa moni nainen kokee pelkoa joka huonontaa synnytyksen kulkua, lisäätoimenpiteiden riskiä sekä altistaa sikiön herkemmin kipulääkkeille, jotkavoivat heikentää sikiön ja vastasyntyneen vointia.  Tieto siitä, että joutuu synnyttämään ei-toivotussa ympäristössäaltistaa perheitä aiempaa herkemmin suunnittelemaan kotisynnytystä.

Vammalan aluesairaala (VAS) on noin 50 kilometrin päässä Tampereesta. VAS:ssa on vuosikausia panostettu ns. pehmeään synnytykseen. Siellä pyritään tukemaan perheiden syntymistä ja vahvistetaan joraskauden aikana synnyttäjän luottamusta omiin voimavaroihinsa.  Raskauden aikana perheiden on mahdollista tutustua synnytystiloihin, synnytysvalmennusta antavat samat kätilöt, jotka hoitavat synnytystä, VAS:ssa käytetään paljon lääkkeettömiä kivunhoitomenetelmiä, äidit voivat halutessaan saada monta tukihenkilöä synnytykseen mukaan ja niin synnyttämättömien kuin synnyttäneiden osastolla on perhehuoneita.  Kaikki tämä vähentää synnyttäjän pelkoa ja niin kipulääkkeen kuin toimenpiteiden ja synnytysvaurioiden riskiä.  Lisäksi pelottomuus, naisen omiin voimavaroihin luottaminen ja tukihenkilöiden mahdollinen käyttö parantavat varhaista vuorovaikutusta ja edesauttavat imettämistä.  Kaikki tämä parantaa perheiden elämänlaatua ja vähentää syrjäytymisen riskiä.

Osa tamperelaisista perheistä haluaisi synnyttää lapsensa Vammalassa.  Me allekirjoittaneet valtuutetut ehdotamme että näin halutessaan tamperelaisille avattaisiin mahdollisuus synnyttää Vammalassa mikäli raskaus on sujunut normaalisti, synnytys on täysiaikainen eikä raskauden seurannassa ole todettu uhkaa normaalille synnytykselle.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*