Tämän vuoden aikana valtuuston kyselytunnin järjestelyt ovat muuttuneet. Aiemmin kyselytunnilla kysyjä sai kysyä etukäteen toimittamansa kysymyksen, sai virkamieheltä vastauksen ja sen jälkeen kysyjän oli mahdollista tehdä kaksi lyhyttä lisäkysymystä. Nykyisin myös muiden valtuutettujen on mahdollista osallistua näiden kysymysten jälkeen kyselytuntiin. Tämä on mielestäni hyvä uudistus. Valtuuston puheenjohtaja Pekka Paavola maalasi kuitenkin vuoden viimeisen valtuuston kokouksen loppupuheenvuorossaan tulevaisuudelle kyselytuntia, jossa voitaisiin oikeasti ja ”vapaasti” keskustella ja kysellä kaupungin asioista, hallituksen kyselytunnin tyyliin. Mielestäni tämä olisi hyvinkin kehittämisen arvoinen ajatus. Kuten Pekka Paavolakin sanoi, siihen ei varmaankaan riittäisi tunti, vaan tarvittaisiin erillinen ”kyselykokous”. Toivottavasti tämä ajatus lähtee kehittymään edelleen.
Vuoden viimeisen valtuuston kokousta edelsi kyselytunti, jossa apulaispormestari Riitta Ollila vastasi Elina Sirenin kysymykseen omalääkäripalveluista. Kysymys on mielestäni erittäin tärkeä. Riitta Ollila kertoi vastauksessaan, että tilanne on ollut huono, mutta nyt jonkin verran korjaantunut. Kevään mittaan tilanne voi huonontua Hatanpäällä ja Linnainmaalla, kun lyhytaikaiset sijaiset lopettavat ja muutamat lääkärit ovat ilmoittaneet anovansa virkavapautta.
Kaupunki ostaa palveluita kahdelta yksityiseltä lääkäripalveluiden tuottajalta, MedOnelta ja Pihlajalinnalta. Kustannusten vertailu kaupungin oman tuotannon ja Pihlajalinnan tai MedOnen välillä on kesken. Alustavasti apulaispormestari Riitta Ollilan mukaan näyttää siltä, että Pihlajalinnalle maksettava kustannus on alhaisempi kuin kaupungin oman tuotannon, mutta MedOnen kustannukset ovat samat tai jonkun verran korkeammat.
Tämä Elina Sirenin kysymys ja siihen annettu vastaus liittyvät mielestäni koko terveydenhuollon kriisiin. Terveydenhuolto on suuremmassa muutoksessa ja kriisissä kuin koskaan. Julkiselta puolelta häipyy parhaita ammattilaisia hirveällä vauhdilla. Tähän on monta syytä, yksi on se, että yksityisellä puolella tulotaso vähemmällä työllä ja stressillä on paljon parempi kuin julkisella. Tähän yksi tärkeimmistä syistä on verosuunnittelu (josta yksi sen lääkärisovelluksen arkkitehdeista sanoi "ehkä eettisesti arveluttavaa, mutta laillista"). Suuren osan tuloistaan yksityislääkärit ottavat pääomatulona (veroprosentti 29) tai jopa osinkotuloina (vero% 0). Kun kunnat ostavat palveluita yksityisiltä, ne eivät nähdäkseni koskaan laske kuluiksi verotulojen menetyksiä. Ei myöskään Tampere.
Jotkut lääkärit tekevät erittäin härskejä temppuja ja jopa "ajavat" julkiset palvelut yksityisten (ja joskus omaan) syliin. Näin on käynyt juuri Tampereella kun keskusäitiysneuvola on ajettu alas ja pian joudutaan ostamaan palvelut yksityisiltä (ja erittäin todennäköisesti samoilta lääkäreiltä, jotka ovat ajaneet palvelut alas julkisella puolella).
Kyselytuntia lukuunottamatta valtuuston vuoden viimeinen kokous oli varsin lyhyt ja väritön, vaikka kokouksessa päätettiin mm. erittäin suurista maakaupoista. Keskustelua syntyi lähinnä Anna Kontulan aloitteesta ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneiden yritysten markkinoinnin kieltämiseksi Tampereen kouluissa. Kuuntele keskustelua – johon aktiivisesti osallistui mm. valtuutettu Olli-Poika Parviainen – kaupungin kotisivuilta osoitteesta http://www.tampere.fi/ekstrat/hallinto/vk/20071212/342.mp3