Nawa ngaa?

"Nawa ngaa?" on Pohjois-Namibiassa eli Ambomaalla puhuttua ndongaa – yhtä niin sanotuista ambokielistä – ja tarkoittaa "onhan asiat hyvin?". 



Kysymystä käytetään myös tervehdyksenä. 

Nawa tarkoittaa hyvää ja ngaa on kysymyssana.  Ilahduttavaa tässä kysymyksessä mielestäni on, että "ngaa" on positiivinen kysymyssana.  Kysyjä melkein olettaa, että kaikki on hyvin, "onhan kaikki hyvin, onhan". 

Tätä positiivista asennetta olen Ambomaalla asumiseni (1991-93) jälkeen opetellut.  Useimmissa Afrikan maissa asiat eivät meidän mittapuumme mukaan ole hyvin, eivät myöskään ambolaisilla.  Kuitenkin useimmat heistä ovat sitä mieltä, että elämä on hyvää.  Eiköhän siis meilläkin, Suomessa.  Mutta elämä ei ole automaattisesti, ponnistelematta, hyvää, Suomessakin on paljon köyhyyttä, huono-osaisuutta ja epäoikeudenmukaisuutta.  Olen ehdolla vaaleissa, koska haluan olla mukana tekemässä oikeudenmukaisempaa, parempaa, turvallisempaa ja iloisempaa Tamperetta, Suomea ja maailmaa.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*