Nukuitko hyvin?

Aamulehdessä käsiteltiin 28.8.2008 Unettomuuden hoitoon pureutuvaa Käypä hoito-suositusta (Unettomuuden syyt pitää etsiä eikä vain lykätä lääkettä.).Unettomuus on yleinen vaiva, artikkelinkin mukaan siitä kärsii 5-12 prosenttia aikuisväestöstä.

Unettomuus lisääntyy vanhetessamme.

Unen ongelmiin pureutuva Käypä hoito-suositus on valmis, mutta sieltä – kuten unitutkijoiden ja erilaisten uniongelmia pohtivien ryhmien ohjeista ja suosituksista – puuttuu edelleen yksi tärkeimmistä (ilmeisesti yli 45-vuotiaiden naisten tärkein yksittäinen, ehkä miestenkin – tutkimusta puuttuu) unen ongelmien syistä, hormonien puute. Ihmisen luonnolliset hormonit ovat unen säätelyssä tärkeitä. Miesten unettomuutta on tutkittu huomattavasti naisia vähemmän, on mahdollista että iän mukana vähenevät hormonimäärät huonontavat myös miesten unen laatua.

Turkulainen gynekologitutkija Päivi Polo tutki jo noin 10v sitten naisten unettomuutta ja hormoneita ja totesi silloin, että tärkein yksittäinen naisten unen ongelmien syy on estrogeenin vähyys. Gynekologina tapaan päivittäin monta naista, jotka nukkuvat huonosti, erityisesti aamuyöllä klo 3-4 alkavat miettiä stressejään ja murheitaan, eivätkä enää pääse uneen ennen kuin juuri ennen herätyskellon soittoa.  Mikäli yli 45-vuotias (varsinkin 50-65-vuotias) nainen nukkuu huonosti, kannattaa aina miettiä estrogeenin vähyyden mahdollisuutta. Jos nainen käyttää estrogeenikorvaushoitoa, on unen ongelmien syynä useimmiten liian pieni estrogeeniannos.

Kun vaihdevuosioireista tavallisimpia ovat unen ongelmien lisäksi alavireisyys, saamattomuus, itkuherkkyys ja ärtyisyys, saa moni estrogeenin vähyydestä kärsivä nainen diagnoosikseen työuupumus tai masennus. Monella on lisäksi nivelkipuja, jotka johtuvat estrogeenin vähyyden aiheuttamasta tulehdusreaktiosta nivelissä. Voihan siellä lisäksi olla nivelrikkoa tai kulumaakin, mutta estrogeenin vähyys lisää kipuja.

Hyvin merkittävä osa nivelkipuisista, huonosti nukkuvista, ärtyneistä, masentuneista, uupuneista naisista saa hyvän olonsa, kivuttomuutensa, unen ja elämän ilonsa takaisin, kun vähentynyt estrogeeni korvataan oikealla annoksella sitä samaa, naiselle luonnollista estrogeenia.

Suru ja suuri vahinko, että tästä puhutaan niin vähän. Varsinkin kun oikein toteutetusta hormonikorvaushoidosta on useimmille naisille myös terveydellisesti huomattavasti enemmän hyötyä kuin haittaa.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*