Pirkanmaan synnyttäjät ja vastasyntyneet hengenvaarassa!

Pirkanmaalla synnytetään kahdessa sairaalassa, Tampereen Yliopistollisessa Sairaalassa ja Vammalan aluesairaalassa. Noin joka kymmenes pirkanmaalainen lapsi syntyy Vammalassa. Muutaman vuoden ajan olen ajanut tamperelaisille perheille oikeutta valita synnytyspaikakseen Vammala, jos synnytys on täysiaikainen eikä raskauden kuluessa ole todettu estettä normaalille synnytykselle. Tampereen kaupunginvaltuusto on hylännyt ehdotukseni vedoten synnytysten turvallisuuteen. Vastauksessaan aloitteeseeni tilaajapäällikkö Lehtomäki sanoo mm. näin: ” Ei ole perusteltua riskeerata tamperelaisten synnyttävien äitien ja vastasyntyneiden lasten terveyttä, jopa henkeä” synnyttämällä Vammalassa.

Vammalan aluesairaalassa ei ole ympärivuorokautista hätäsektiovalmiutta, koska päivystävä synnytyslääkäri ja nukutuslääkäri voivat olla kymmenien kilometrien päässä. Vammalan aluesairaalassa ei myöskään ole lastenlääkäriä eikä mahdollisuutta vastasyntyneen tehohoitoon. Mutta Vammalan aluesairaalalla on YK:n myöntämä vauvamyönteisen hoidon sertifikaatti, mahdollisuus niin lääkkeelliseen kuin lääkkeettömään kivun hoitoon, mahdollisuus synnyttäjän niin halutessa useamman tukihenkilön mukana oloon synnytyksessä, kunnollinen imetystuki ja asiantuntija-apu imettämisen ongelmissa sekä mahdollisuus äidin kiireettömään toipumiseen ja koko perheen oleiluun synnyttäneiden osastolla synnytyksen jälkeen.

Tampereen Yliopistollisessa Sairaalassa on jatkuva hätäsektiovalmius, jatkuvasti saatavilla oleva lastenlääkäri ja vastasyntyneen tehohoito. Tampereen Yliopistollisessa Sairaalassa käytetään synnytyskivun hoitoon käytännössä pelkästään lääkkeitä (jotka lisäävät repeämien, toimenpiteiden ja vastasyntyneen hapen puutteen riskiä), siellä on mahdollisuus ainoastaan yhden tukihenkilön mukana oloon synnytyksessä, synnytykset hoidetaan niin sanotusti lyhytjälkihoitoisesti, jolloin imetyksen tukeminen sekä vastasyntyneen seuranta jäävät puutteellisiksi. Yliopistollisen Sairaalan tilat on rakennettu noin 3500 synnytystä varten, kun nyt siellä on reilut 5000 synnytystä vuodessa. Ahtaus ja kiire värittävät synnytyksiä ja niistä toipumista.

”Asiantuntijat” pitävät synnytyksiä Vammalassa vaarallisina. Asiantuntijoina on kuultu tehohoidon asiantuntijoita, ei lainkaan esimerkiksi varhaisen vuorovaikutuksen asiantuntijoita. Synnytyskokemus ja imetystuki ovat tavattoman tärkeitä jokaiselle äidille ja lapselle. Positiivinen synnytyskokemus lisää imettämistä ja muuta huolenpitoa lapsesta ja vähentää synnytyksen jälkeistä masennusta. Tehohoitoon panostamisen hinnalla olemme menettämässä jotain jokaiselle vastasyntyneelle välttämätöntä.

Kuka on vastuussa? Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin viranhaltijat eivät näytä tekevän tai tehneen vuosien tai vuosikymmenten aikana asialle mitään. Myös me luottamushenkilöt olemme olleet käsittämättömän hiljaa, kuin vetelät housuissa. Yliopistollisen Sairaalan yhteyteen suunnitellaan ja aletaan rakentaa Naisten ja Lasten Sairaalaa, mihin saadaan tarpeeksi tilaa kaikille pirkanmaalaisille synnyttäjille. Sairaala valmistunee aikaisintaan vuonna 2016. Vielä ainakin 5-6 vuoden ajan tilanne on väistämättä se, että noin joka kymmenes synnytys Pirkanmaalla hoidetaan Vammalan aluesairaalassa, jossa Erkki Lehtomäen sanoin: ”riskeerataan synnyttävien äitien ja vastasyntyneiden lasten terveyttä, jopa henkeä”.

Vammalan aluesairaalaan ei tarvita paljon lisäresursseja, jotta siellä voidaan hoitaa 1000-1200 synnytystä vuodessa. Näitä resursseja on jatkuva valmius hätäsektioon ja vastasyntyneen elvytykseen. Lausuntokierroksella olevan terveydenhoitolain uudistuksen yhtenä painopisteenä on ihmisten oikeus valita hoitopaikkansa. Pienellä lisäresurssoinnilla Vammalan aluesairaalan harvinaislaatuinen erikoisosaaminen saataisiin turvallisesti pirkanmaalaisten, suomalaisten tai lähimaidenkin synnyttäjien käyttöön. Ylläpitämällä ja kehittämällä Vammalan erityisosaamista siitä voi tulla harvinaisen hyvän ja turvallisen hoidon paikka synnyttäjille, tulolähde sairaanhoitopiirille ja Sastamalan yrittäjille ja palveluiden tuottajille leivän tuoja.

Maija Kajan, gynekologi, synnytyslääkäri, Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen (vihr)

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*