Sain syyskuussa 2010 seuraavanlaisen sähköpostiviestin:
hei, olen 58-vuotias mami. en tiennyt, että minusta ja vaivoistani on ilmestynyt kirja. olin tänään 21.9. Säkylän kirjastossa, josta kirjasi löysin. luin sen kahdessa tunnissa. kaikki osuu kohdalleen niin vaivoissa kuin gynekologien lausunnoissa. helmikuussa 2010 minua kehotti lääkäri xxx kääntymään psykiatrin puheille, vaihdevuodet kun eivät lisää alakuloisuutta. käytän nyt kliogest 2 mg, joka ei tunnu missään. nyt aloitan ottaa suurempaa annosta. nukkuminen on aivan retuperällä sekä kaikki lihasvaivat.
KIITOS PALJON KIRJASTASI, MONI ILOITSEE!!!!!!!
Jatkoviestissä muutamaa päivää myöhemmin lisäselvennystä:
Fyysinen ja henkinen kuntoni romahti jo kesäkuun alussa. Sain terveyskeskuslääkäriltä pyytämäni melatooni-reseptin Circadin 2 mg. Ei sanottavaa vaikutusta. Kärsimystä koko hinnalla. Luin kirjasi ja aloitin samana päivänä Kliogest 2 mg x 2 eli 4 mg vrk. Sunnuntaiaamuna eli 6.päivänä ei päänsärkyä, selkäsärkyä, uskomattoman hyvä olo. 10 kilometrin lenkki syysauringossa. Uskon, että tämä määrä estrogeenia riittää nyt ainakin vähän aikaa. Kaiken kirjoittamani voit julkaista artikkeleissasi. Olen 58-vuotias. Tyttäret 32-v. ja 28-v. YKSI lapsen lapsi ja toinen syntyy 3.11. PITKÄ avioliitto 35-vuotta. Ja nyt avun saanut mami.
Näistä asioista olen kirjoittanut kirjani luvussa Räätälöintiä:
”Jos naisella on estrogeenin vähäisyydestä johtuvia, elämänlaatua heikentäviä oireita, kannattaa estrogeenikorvaushoitoa käyttää. Käytettäväksi suositellaan pienintä annosta, joka pitää oireet kurissa. Naisen tarvitsema annos vaihtelee yksilöllisesti erittäin paljon. Ongelma on, että monet estrogeenin vähyydestä johtuvat oireet – esimerkiksi unettomuus, ponnettomuus, nivelkivut – ovat sellaisia, jotka voivat johtua monesta muustakin syystä kuin estrogeenin puutteesta.
Suuri osa lääkäreistä näyttää hoitavan ainoastaan hikoilua tai enintään muutamaa oiretta estrogeenilla ja päättelevän tarvittavan estrogeeniannoksen pelkästään muutaman oireen helpottumisen perusteella. Mikäli esimerkiksi nivelkivut eivät helpota samalla estrogeeniannoksella kuin hikoilu, ajatellaan herkästi, että nivelkivut johtuvatkin jostain muusta kuin estrogeenin puutteesta.
Näyttää siltä, että jo pienehkö estrogeenipitoisuuden väheneminen naisen elimistössä aiheuttaa joillekin naisille oireita. Nämä vaihdevuosioireet voivat alkaa vuosia ennen kuin kuukautiset loppuvat tai tulevat edes epäsäännöllisiksi. Tyypillisiä varhain tulevia oireita ovat sydämen rytmihäiriöt, aamuyön unettomuus ja joillakin naisilla nivelkivut. Jotkut oireet myös helpottuvat vastaavasti melko pienellä estrogeeniannoksella, esimerkiksi hikoilu saadaan kuriin yleensä suhteellisen helposti, mutta nivelkipujen helpottumiseen voidaankin tarvita suurempaa annosta.
Ilmeisesti joidenkin naisten estrogeenin puutteen oireet helpottavat, vaikka naisen verenkierrossa on selvästi vähemmän estrogeenia kuin aikanaan omien munasarjojen tuottamana. Toiset naiset taas näyttävät tarvitsevan oireiden helpottumiseen elimistölle luontaisen – aiemmin omien munasarjojen tuottaman – estrogeenipitoisuuden.
Jotta naisen verenkiertoon saadaan siellä vuosikymmenien ajan ollut estrogeenimäärä, vaihtelevat tarvittavat annokset kymmenkertaisesti. Syitä tähän ei tiedetä. Maha-suolikanavan ja ihon kyky imeyttää estrogeenia verenkiertoon näyttää vaihtelevan yksilöllisesti. Jonkun oireet helpottuvat yhdellä milligrammalla estrogeenia, toinen tarvitsee kymmenen milligrammaa. Mistään ei voi etukäteen päätellä, minkä suuruisen annoksen estrogeenia nainen tarvitsee oireiden hoitamiseksi. Tätä ei voi päätellä esimerkiksi oireiden vaikeudesta tai naisen ruumiinrakenteesta.
On outoa ajatella, että naisen vaihdevuosioireita ei hoidettaisi, koska jonkun toisen naisen vaihdevuosioireet ovat lievät ja helpottuvat esimerkiksi liikunnan avulla. Yhtä vaikea on ymmärtää, miksi naisen pitäisi käyttää itselleen selvästi liian pientä annosta ainoastaan siksi, että tämä annos hoitaa jonkun toisen naisen oireet.”
Kirjassani kerron, miten naiselle oikea estrogeeniannos voidaan räätälöidä käyttäen tarvittaessa hyvin yksinkertaista ja suhteellisen edullista (Pirkanmaan laboratoriokeskuksessa noin 18 euroa maksavaa) verikoetta.
7 Comments