Autoilua Rachelin kyydissä

Mies ajaa autollaan pitkin Hämeenkatua ja näkee aiemmin tuntemattoman naisen tulevan Ale pubista.  Hän pyytää naista ajamaan autoa ja lupaa maksaa tälle 20 euroa kyydistä.  Kysyy kuitenkin varmuuden vuoksi, onko nainen humalassa.  Nainen sanoo olevansa selvä.  Nainen ajaa ja saa maksun.  Jälkeenpäin mies kuulee naisen juoneen Ale pubissa pullollisen viiniä.  Mies on siis antanut autonsa avaimet ja maksanut rattijuopolle kyydistä.  Naista syytetään murhan tai törkeän pahoinpitelyn yrityksestä sekä vaaran aiheuttamisesta.  Olisihan mies voinut rattijuopon kyydissä kuolla tai ainakin saada loppuelämän lääkityksiä vaativia vammoja.  Vähät siitä, että mitään tällaista ei tapahtunut ja mies itse pyysi naista ajamaan ja maksoikin kyydistä.  Nainen tuomitaan ehdottomaan neljän ja puolen vuoden vankeuteen.Seksiteitse tarttuvista taudeista HIV-infektio on erityisen huonosti tarttuva.  Yhdessä suojaamattomassa yhdynnässä HI-virusta kantavan kanssa tartunnan todennäköisyys on selvästi alle yhden prosentin.  Jos minä harrastan kerran suojaamatonta seksiä miehen kanssa, jolla on HIV, on todennäköisyyteni saada virus noin yksi prosentin kymmenys.  Jos minulla on HIV, on kanssani  kerran suojaamatonta seksiä harrastavan miehen todennäköisyys saada HI-virus minulta vielä pienempi.  Useimmat muut seksitaudit – esimerkiksi kohdunkaulan syövälle altistava papillomavirus  – tarttuvat huomattavasti helpommin.

HIV-infektioon käytetään länsimaissa tehokkaita lääkkeitä.  Infektion saaminen ei ole enää lähellekään välittömäksi tai edes nopeaksi kuolemaksi.   Muutama vuosi sitten julkaistun tanskalaisen tutkimuksen perusteella laaditun ennusteen mukaan potilas, joka saa 25-vuotiaana nyt HIV-infektion, voi odottaa elävänsä 63-vuotiaaksi.

Seksityötä tekevät tai tehneet henkilöt kertovat, että usein asiakkaat maksavat enemmän seksistä ilman kondomia.  Seksistä maksavan kuvittelisi ymmärtävän, että maksetulla kumppanilla voi olla seksitauteja, myös HIV – tietää tämä siitä tai ei.  Suuri osa seksistä maksun ottavista ei tiedä kantavansa mitään tautia – ei klamydiaa, tippuria, papillomavirusta, herpestä, kuppaa eikä HI-virusta.  Taudin kantajan tietämättömyys ei tietenkään vähennä asiakkaan riskiä.

Rachelin asiakkaat ottivat tietoisen riskin harrastamalla suojaamatonta, todennäköisesti maksullista seksiä.  Heidän todellinen riskinsä saada HIV on kuitenkin erittäin pieni.  Asiakkaat ”antoivat autonsa avaimet” maksua vastaan ”rattijuopolle”, jonka humalan mahdollisuudesta heidän olisi pitänyt kaiken järjen mukaan olla tietoisia.  Onko pahoinpitelyn yritys tai vaaran aiheuttaminen Rachelin tilanteessa ollut todellinen ja neljän ja puolen vuoden vankeuden arvoinen?  Kukaan ei saanut virusta ja jos olisi saanut, olisi infektio voitu hoitaa vaikkakaan ei parantaa.

Mitenkähän Rachelin asiakkaat varmistivat sen, että Rachel ei ole parituksen kohde. Suomessa on rikos ostaa seksiä parituksen kohteelta;  mutta tämä taitaakin olla jo aivan eri juttu.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*