Ankeuttajia ja lohikäärmeitä

Suomessa on riehunut tehokas ankeuttaja yli 10 vuotta.   Tämä ankeuttaja on yrittänyt – ja ikävän hyvin onnistunutkin – vakuuttaa niin naiset kuin lääkärit uskomaan että naisten kuuluu yli 45-vuotiaina voida huonosti, kärttyillä, hikoilla, kärsiä unettomuudesta, masentuneisuudesta, saamattomuudesta, nivelkivuista, sydämen rytmihäiriöistä, ilottomuudesta, haluttomuudesta ja työuupumuksesta.  Ankeuttaja on pitänyt sopivana, että naisia itseäänkin häiritsevä pahoinvointi ja tunne lohikäärmeenä elämisestä myrkyttää kotien ja työpaikkojen elämää.  Tämä samainen ankeuttaja on valmis satsaamaan vuosittain miljoonia euroja turhiin diagnostisiin tutkimuksiin, lääkkeisiin, sairaslomiin ja
ennenaikaisiin eläkkeisiin.Tämä ankeuttaja on nimeltään Rintasyövän pelko.  Sen teho on ollut kammottavan suuri.  Olen toiminut yli 20 vuotta gynekologina ja haluan välttämättä kyseenalaistaa ankeuttajan toiminnan.

Tuhannet naiset voivat tänäänkin huonosti kieltäytyessään hormonihoidosta rintasyövän pelon takia.  Sadat lääkärit suosittelevat naisia käyttämään liian pieniä hormoniannoksia tai hormonihoitoa selvästi tarvetta lyhyemmän ajan.  Oireet voivat romahduttaa naisen elämän laadun hyvin nopeasti.

Estrogeenin väheneminen altistaa naiset monille taudeille, esimerkiksi sepelvaltimotaudille, sydäninfarktille, 2-tyypin diabetekselle, kolesterolin ja verenpaineen nousemiselle, luun haurastumiselle, dementialle ja paksusuolisyövälle.  Kunnollinen räätälöity estrogeenihoito pienentää näiden tautien riskiä selvästi.

Hormonihoito, jossa on estrogeenin lisäksi keltarauhashormoni (jota tarvitaan kohtusyövän estoon), lisää jonkin verran rintasyöpäriskiä.  Hormonihoito suun kautta otettuna lisää hoidon alussa syvän laskimotukoksen ja keuhkoveritulpan riskiä.  Muuten kuin suun kautta annosteltu hoito ei näytä lisäävän keuhkoveritulpan riskiä.  Joidenkin tutkimusten mukaan hormonihoito lisää aivohalvauksen riskiä, mutta on myös paljon tutkimuksia, joiden mukaan hormonihoito vähentää aivohalvauksen riskiä.  Tutkimusten mukaan hormonikorvaushoito on kokonaisuutena erittäin kustannustehokasta, vaikka otettaisiin huomioon kaikki hoidon mahdolliset haitat – rintasyöpä, keuhkoveritulppa ja aivohalvauksen riski – ja suppeasti hoidon hyödyt, eli ainoastaan sepelvaltimotaudin, paksusuolisyövän ja luun murtumien vähentyminen.

Rintasyövänpelko-ankeuttajan aiheuttamat kustannukset yksilöille, kunnille ja valtiolle ovat todella suuret.  Niin estrogeenin vähyyden aiheuttamat oireet kuin siihen liittyvän sairastamisen lisääntyminen lisäävät naisten lääkkeiden ja luontaistuotteiden tarvetta sekä tutkimusten, sairaslomien, eläköitymisen ja ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*