Hormonihoito ja rintasyövän riski

Tuhannet suomalaiset naiset eivät halua tai uskalla käyttää hormonikorvaushoitoa, koska hormonikorvaushoito lisää rintasyövän riskiä. Moni päättää näin, vaikka kärsii vaikeista vaihdevuosioireista. Usein työterveyslääkärit, omalääkärit ja gynekologitkin suosittelevat hankalastikin oireileville naisille hormonihoidosta pidättäytymistä tai oireiden kannalta selvästi liian pieniä annoksia samasta syystä.  Miten paljon hormonikorvaushoito siis lisää rintasyövän riskiä?

On paljon tutkimustietoa siitä, että estrogeeni ei lisää rintasyövän riskiä. On myös tutkimuksia, joiden mukaan pelkän estrogeenin käyttö päinvastoin vähentää rintasyövän riskiä. Estrogeeni lisää kohtusyövän riskiä ja naiset, joilla on kohtu, tarvitsevat keltarauhashormonia vähentämään kohtusyövän riskiä. Varsinaisesti hormonihoidossa rintasyövän riskiä lisää keltarauhashormoni.

Jos tuhat naista päättää elää ilman hormonikorvaushoitoa 50 ja 60 ikävuosien välisen ajan, tutkimusten mukaan heistä 26 sairastuu rintasyöpään. Jos tuhat naista käyttää hormonikorvaushoitoa ikävuosien 50 ja 60 välisen kymmenen vuotta, heistä 34 sairastuu rintasyöpään.  Hormonihoitoa käyttävien tuhannen naisen joukossa löytyy siis kymmenen vuoden kuluessa 8 ”ylimääräistä” rintasyöpää.

Ylipaino ja alkoholin käyttö lisäävät rintasyöpäriskiä enemmän kuin hormonihoito. Jos hormonihoidosta pidättäytyvät naiset ovat ylipainoisia (painoindeksi 35 tai yli), heidän riskinsä 10 vuoden kuluessa on muihin hormonihoitoa käyttämättömiin kaksinkertainen – tuhannen naisen joukossa rintasyöpään sairastuukin noin 50 naista. Jos hormonihoitoa käyttämättömät naiset käyttävät alkoholia säännöllisesti noin 2 annosta päivittäin, lisääntyy rintasyövän riski muihin hormonihoitoa käyttämättömiin naisiin verraten noin puolitoista- tai kaksinkertaiseksi. Tuhannesta alkoholia käyttävästä naisesta 40-50 sairastuu rintasyöpään kymmenen vuoden kuluessa.

Myös liikunnan vähyys, paljon ”tyhjiä” hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio, tupakointi ja jotkut ammatit (esim. lentoemännän) lisäävät rintasyövän riskiä.

Toisaalta hormonikorvaushoidosta on hyvin merkittäviä terveydellisiä hyötyjä – ajoissa aloitettu hoito vähentää ainakin sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, 2-tyypin diabeteksen, verenpaineen ja kolesterolin nousemisen, luun haurastumisen, dementian ja paksusuolisyövän riskiä. Elämän laatua selvästi haittaavien oireiden hoitamatta jättäminen rintasyövän pelon takia on mielestäni huono valinta naisen elämän kokonaisuuden kannalta.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*