Pyrin neljäksi vuodeksi luritushuoneeseen

”Eduskunta? Neljä vuotta luritushuonetta!”  (Bisquit)

”Julkisuus on arvokkuuden vastakohta.”  (Jari Tervon luoma pääministeri Lahnanen)

”Vallasta pitää luopua ajoissa. Hetkeä ennen kun sen saa.”  (Jari Tervon Presidentti)

”Kusitolppana oleminen on raskasta. Tuolla toreilla osa hyökkää kimppuun ihan pahimman vihamiehen tapaan.”  (luopuva kansanedustaja Tero Rönni)

Kuka siis haluaisi olla ehdolla eduskuntaan? Kuka pyrkii ”kusitolpaksi” ja suostuu menettämään arvokkuutensa?  Kuka ei ymmärrä luopua vallasta ennen kuin sen saa?  Minä olen yksi noista haihattelijoista, jotka uskovat, että eduskunnassa ei luritella vaan siellä on mahdollista rakentaa uutta, parempaa Suomea – olen ehdolla eduskuntaan kevään 2015 vaaleissa ja valmiina käyttämään siellä kokemustani, ymmärrystäni, tarmoani, mielikuvitustani ja intoani. Erityisiä kiinnostuksen aiheitani ja poliittisen työni kohteita ovat sosiaalinen oikeudenmukaisuus, terveyden ja sairaanhoidon järjestelmät, kehitysyhteistyö, seksuaaliterveys ja naisten hyvinvointi.

Kun naiset hymyilevät, koko kylä kukkii.

1990-luvun alussa asuin vajaat kolme vuotta eteläisessä Afrikassa.  Niihin aikoihin apartheidin murentuminen nopeutui.  Ymmärsin, että jokainen voi tehdä työtä vääryyden ja huono-osaisuuden vähentämiseksi, valkoinen voi taistella mustien sortamista vastaan. Hyvin toimeentulevan ja etuoikeutetun tulee tehdä työtä oikeudenmukaisuuden puolesta ja olla äänenä niille, joilla ei ole ääntä tai joita ei kuulla – myös Suomessa.

Kun naisten ääni vahvistuu, koko kylä kukkii.

Haluan tehdä työtä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden lisäämiseksi.  Ne, joilla on edellytyksiä, ovat takoneet itselleen onnea niin paljon, että tuloerot kasvavat ja suhteellinen köyhyys lisääntyy.  Monet poliitikotkin sanovat: ”Ryhdistäydy, jokainen on oman onnensa seppä!”.  Lause on usein yhtä päätön kuin kehotus vakavan masennuksen kanssa elävälle ”ottaa itseään niskasta kiinni”.  Sosiaaliturvan ja verotuksen uudistamiseksi Vihreiden perustulomalli on hyvä mahdollisuus.

Myös terveydenhuollon järjestäminen tarvitsee nopeasti kokonaisvaltaisen uudistuksen. Lähes kaikki terveysongelmat ovat yleisimpiä vähiten koulutettujen ja pienituloisten keskuudessa.  Terveimpiä ovat koulutetut ja suurituloiset.

Nykyinen terveydenhuoltojärjestelmämme – tai pikemminkin sairaanhoitojärjestelmämme – ja sen rahoitus ovat pirstaleisia ja yksityistä palveluntuotantoa tukevia.  Jopa huonosti toimeentulevien eläkeläisten, köyhien lapsiperheiden ja opiskelijoiden maksamia veroja päätyy suomalaisille rikkaille ja ulkomaisille riskisijoittajille yksityislääkäriasemien kelakorvausten myötä.

Terveydenhuoltoa pitää kehittää vahvasti ja konkreettisin välinein kohti terveyttä, panostaa ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen toteamiseen.  Lääketieteellisen tutkimuksen ja poliittisen päätöksenteon välistä yhteistyötä pitää lisätä, jotta ennaltaehkäiseviä toimia saadaan tehokkaasti käyttöön.

Lohikäärmeiden kesyttämisellä Suomi jaloilleen!

Jotta Suomi pysyisi pystyssä pitäisi terveyttä edistää, terveydenhuollon kuluja vähentää, lääkekuluja pitää kurissa ja työssä jaksaa huomattavasti nykyistä kauemmin.  Ihmiset elävät selvästi aiempaa pidempään.  Monien elämänlaatu ja terveys alkaa huonontua pian 50-vuotispäivien jälkeen.

Yli 45-vuotiaiden naisten hyvinvoinnista ja terveydestä on tehty paljon lääketieteellistä tutkimusta.  Usein pahoinvointi ja sairaudet liittyvät naisen elimistön estrogeenin vähenemiseen, vaihdevuosiin.  Estrogeeni suojelee terveyttä, sen vähenemisestä voi seurata hankalia oireita ja terveyden rapistumista.

Vaihdevuosioireista tavallisimpia ovat unettomuus, ärtyisyys, alakuloisuus, saamattomuus, itkuherkkyys, hikoilu, palelu, monenlaiset nivel- ja lihaskivut, sydämen rytmihäiriöt, tihentynyt pissalla käymisen tarve, äkkipissahätä ja päänsärky.

Elimistön estrogeenin vähentyessä lisääntyy 2-tyypin diabeteksen, verenpaineen, korkean kolesterolin, sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, luun haurastumisen, luun murtumien, dementian ja paksusuolisyövän riski.

Hyvällä hormonikorvaushoidolla on mahdollista hyvin merkittävästi parantaa naisten elämän laatua ja ylläpitää terveyttä.  Hyvää ja yksilöllisesti räätälöityä hormonihoitoa käyttävät naiset voivat ja jaksavat töissä paremmin, pysyvät terveempinä, tarvitsevat vähemmän lääkkeitä ja sairaslomia sekä joutuvat harvemmin ennen aikojaan eläkkeelle kuin hormonihoitoa käyttämättömät naiset.

Eräässä suuressa tutkimuksessa todettiin hormonikorvaushoidon olevan erittäin kustannustehokasta, vaikka siinä huomioitiin tarkasti hoidon haittojen, kuten rintasyövän, keuhkoveritulpan ja aivohalvauksen riskin lisääntyminen ja suhteellisen suppeasti hyödyt, eli ainoastaan sepelvaltimotaudin, paksusuolisyövän ja luun murtumien riskin vähentyminen.  Hyvä hormonikorvaushoito lisää iloa, hymyä ja laulua.

Kun naiset laulavat, koko kylä kukkii.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*