Kuusikymppiset tuottavuusloikkaajat

Suomen Lääkärilehdessä julkaistiin tammikuussa 2016 alkuperäistutkimus ”Laaja-alainen kipu, unettomuus ja masentuneisuus – työkyvyn vakava uhka?”. Tutkimuksen johtopäätös on, että nämä kolme oiretta varsinkin yhtä aikaa esiintyessään ovat voimakkaasti yhteydessä työkyvyn heikkenemiseen, terveyspalveluiden käyttöön ja sairauspoissaoloihin.

Naisen elimistön estrogeenitason lasku vaihdevuosissa – 45-55-vuotiaana – poikii usein suuren mutta naisesta toiseen vaihtelevan määrän oireita. Unettomuuden, masentuneisuuden ja nivelkipujen lisäksi tavallisia oireita ovat uupumus, ahdistuneisuus, sydämen rytmihäiriöt, hikoilu, palelu, kuumat aallot, virtsan karkailu, ärtyneisyys, saamattomuus ja itkuherkkyys. Oireet voivat tehdä naisen toimintakyvyttömäksi ja heittää hänet pitkällekin sairaslomalle. Oireiden hoitoon käytetään paljon usein huonosti auttavia lääkkeitä kun varsinaiseen syyhyn ei paneuduta.

Estrogeenin vähyydestä seuraa myös muutoksia terveydessä. Verenpaine ja kolesteroli- ja triglyseriditasot nousevat, sokerinsieto heikkenee, sepelvaltimotauti-, dementia- ja paksusuolisyöpäriski kasvaa ja luu alkaa haurastua.

Hyvä, räätälöity hormonikorvaushoito auttaa estrogeenin vähenemisestä johtuviin oireisiin ja ylläpitää terveyttä. Estrogeenin vähyydestä on naisen terveydellekin selvästi enemmän haittaa kuin hormonihoidosta. Vaihdevuosissa ja niiden jälkeistä aikaa elävät naiset voisivat paremmin, tarvitsisivat huomattavasti vähemmän lääkkeitä, joutuisivat harvemmin sairauslomalle tai ennen aikojaan eläkkeelle, kunhan heidän vaihdevuosioireensa hoidettaisiin hyvin.

Joukossamme on huonosti hoidettu, turhaan vaikeistakin oireista kärsivä tuhansien naisten joukko jonka hyvinvointi ja hymy ovat helposti hyvällä hoidolla saavutettavissa. Samalla näkisimme ällistyttävän kuusikymppisten tuottavuus- ja kilpailukykyloikan.

Tämä kirjoitus julkaistiin huhtikuussa 2016 Helsingin Sanomissa Mielipide-sivustolla

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*