Paperittomillekin terveydenhoitoa

Kuppa ja hiv-infektio ovat kammottavia tauteja – erityisesti vastasyntyneellä. Kuppaa aiheuttava bakteeri siirtyy äidiltä sikiöön raskauden aikana. Hiv tarttuu useimmiten lapseen synnytyksessä tai imetysaikana. Jos vastasyntyneellä on kuppa tai hiv, on hänen elämänsä todennäköisesti kärsimyseen, kipuun ja tuskaan sidottu. Sekä kuppa että hiv-infektio voivat olla aikuisella oireettomia vuosikausia tai jopa –kymmeniä. Vastasyntyneiden pelastamiseksi näistä infektioista aiheutuvilta tuskilta tehdään monissa maissa kaikille raskaana oleville tutkimukset, joilla suljetaan pois kuppa, hiv ja joitakin muita vaarallisia tulehduksia – näin myös Suomessa. Todetut tulehdukset hoidetaan ja usein voidaan estää taudin tarttuminen lapseen.

Teologi Martti Lindqvist on 2000-luvun alussa sanonut terveydenhuollon heijastavan yhteiskunnan asetelmia – olevan kuin peili josta voimme nähdä kirkkaina ne ajatukset ja arvot, jotka yhteiskunnassa ovat vallalla. Kun yhteiskunnassa on eettisesti arveluttavia, epäinhimillisiä ja epätasa-arvoisia kehityskulkuja, tunkeutuvat ne vähitellen myös terveydenhuollon sisään. Suomessa terveydenhuolto on epätasa-arvoista monella tavalla. Kaikkein onnettomimmassa tilanteessa ovat maassamme elävät paperittomat ihmiset. Terveydenhuollon kannalta paperittomia ovat laillisesti maassa oleskelevat Itä-Euroopan romanit mutta myös ilman voimassa olevaa oleskelulupaa olevat, esimerkiksi maahamme turvapaikanhakuun tulleet, mutta ilman turvapaikkaa ja opintojen jälkeen tänne jääneet ulkomaalaiset opiskelijat.

Suomessa paperittomille taataan välttämätön, kiireellinen hoito. Kiireellinen hoito täytyy antaa heti jotta tauti tai vamma ei pahene. Raja kiireellisen ja kiireettömän välttämättömän hoidon välillä on utuinen. Harvoin esimerkiksi pitkäaikaisten tulehdusten (kuten tuberkuloosin tai hiv-infektion) tai kroonisten sairauksien (esimerkiksi verenpaineen tai diabeteksen) hoito on kiireellistä, mutta jossain vaiheessa äkkikiire tulee jos tauteja ei hoideta – ja silloin taudin ja sen seurausten hoito tulee käsittämättömän kalliiksi.

Paperittomalta henkilöltä laskutetaan kiireellisestä hoidosta johtuneet kustannukset täysimääräisenä – esimerkiksi normaalin synnytyksen hinta on Pirkanmaan Sairaanhoitopiirissä 2210 euroa, keisarinleikkauksen hinta on 3567 euroa, tulehtuneen haavan puhdistusleikkaus päivystystoimenpiteenä maksaa 1757 euroa, välitöntä hoitoa tarvitsevan vaikeasti sairaan potilaan ensiapukäynti 731 euroa ja yksi tehohoitopäivä 3997 euroa. Melko pitkään täytyy kerjätä jotta tällaiset maksut saa hoidetuksi, niinpä ne jäävät meidän verokertymästä maksettaviksi.

Espanjassa taattiin maassa eläville paperittomille terveyspalvelut ja osin myös lääkärin määräämät lääkkeet maksutta vuoden 2012 puoleenväliin saakka. Syyskuussa 2012 Espanjan syvään talouskriisiin liittyen lainsäädäntöä muutettiin ja paperittomilta poistettiin perusterveyden- ja erikoissairaanhoidon palveluiden vapaa saatavuus – haluttiin poistaa ”vetovoimatekijä” ja terveysturismi. Seuraavien kolmen vuoden kuluessa todettiin, että maksuttomat palvelut eivät olleet toimineet vetovoimatekijänä ja että tutkimusten ja hoidon epääminen tuli kalliimmaksi kuin niiden järjestäminen. Vuonna 2015 Espanja kumosi terveydenhoidon palvelujen saatavuutta rajoittavan lain, koska laki oli epäinhimillinen ja sen seurauksena kustannukset kasvoivat.

Syyskuussa 2015 Euroopan Unionin perusoikeusvirasto (FRA, European Union Agency for Fundamental Rights) julkaisi tutkimuksen paperittomien terveydenhuollon järjestämisen kustannuksista (Cost of exclusion from healthcare – the case of migrants in irregular situation). Tutkimuksen mukaan paperittomien terveydenhoidon palveluiden kattava ja syrjimätön järjestäminen ei ole pelkästään ihmisoikeuksien vaan on myös talouden kannalta perusteltua. Brutaalisti ilmaistuna meille tulee halvemmaksi hoitaa myös paperittomat hyvin. Tutkimusten ja hoidon epääminen ei estä paperittomia tänne tuloa, ei aja heitä pois eikä vähennä kuluja.

Vastasyntyneen hiv-infektio on helppo estää – kunhan tunnistamme äidin joka virusta kantaa. Esimerkiksi jo yhden vastasyntyneen hiv-infektion estäminen vähentää hurjasti niin kärsimystä kuin rahankulua.

Artikkeli on julkaistu Aamulehdessä sunnuntaina 6.3.2016

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*