Ilmastonmuutos ja matalaääninen mies

Kunhan ei itse tarvitse tehdä mitään! Ihmiset tuntuvat kaipaavan isää – matalaäänistä miestä, joka sanoo: ”älkää huolestuko, me hoidamme tämän!”.  Ja ananasakäämä, akrabadabra, simsalabim!  Ilmastonmuutoksen mörkö on poissa ilman että kenenkään täytyy tehdä mitään tai ainakaan tinkiä omasta tavarastaan tai lentomatkastaan tai mukavasti pörisevästä autostaan!

Ydinvoimaa, lisää!  Ikäänkuin olisi luonnon laki, että lisää energiaa tarvitaan aina vaan.  Koko maailman on opittava säästämään.  Meillä on ylivertaiset mahdollisuudet aloittaa se nyt, heti tai ainakin nopeasti.  On kehitetty ja kehitetään teknologioita, joilla energian tarve saadaan vähenemään monissa prosesseissa puoleen, jopa vähempään.  Kotitalouksien energian tarvetta pystytään nykytekniikoilla vähentämään selvästi.  Näiden tekniikoiden käyttöönottoon ihmiset tarvitsevat taloudellista tukea.  Hölmöläisten hommaa, että on halvempaa käyttää energiasyöppöjä koneita, valaisimia, lämmitystä.

Uusiutuvan energian kehittämisessä ja käyttöönotossa nuokkuu tuhansia työpaikkoja ja merkittäviä vientivaltteja.  Pieniä voimaloita, tuulta, bioenergiaa (esim. selluteollisuuden jäteosuuden hyödyntämistä, maatalojen biokaasuja tai mädätettyä jätettä).  Erkki Pulliainen, joka on pitkään palolla puhunut bioenergian mahdollisuuksista maaseudulla, sanoo, että Kauppa- ja teollisuusministeriön arvio 12500 uudesta työpaikasta on vaatimaton.  Hänen mukaansa bioenergia voisi työllistää kymmeniä tuhansia suomalaisia.

Vihreät julkistivat vajaa viikko sitten Oras Tynkkysen johdolla tehdyn ohjelmansa öljyriippuvuudesta irtautumiseksi.  Oras Tynkkynen haastaa: ”Toivomme muiden puolueiden esittävän vielä vaalien alla omat visiot ja konkreettiset toimenpiteet öljyriippuvuudesta irtaantumiseksi.  Teemme mielellämme yhteistyötä öljyriippuvuuden murtamisessa, ilmastonmuutoksen torjumisessa ja kestävän energiapolitiikan toteuttamisessa. Seuraavan hallitusohjelmaan tulisi kirjata seuraavan neljän vuoden askelmerkit öljyn käytön vähentämiseksi.”

Vihreiden toimenpiteet öljyriippuvuudesta irtaantumiseksi:
1. rakentamisen energianormien tarkistaminen
2. pientalojen energia-avustusten korottaminen
3. kevyen polttoöljyn veron nostaminen
4. öljylämmityksen täydentäminen aurinkokeräimillä
5. energiansäästötiedotus
6. eheyttävän yhdyskuntasuunnittelun edistäminen
7. etätyön ja -asioinnin tukeminen
8. kevyen liikenteen edistäminen
9. kunnianhimoinen raideliikenneohjelma
10. autoilun verotuksen porrastaminen
11. satelliittipohjaiset ruuhkamaksut
12. vaihtoehtoisten polttoaineiden edistäminen

Mitä vastaavat yhteistyöhaasteeseen matalaääniset miehet – Matti Vanhanen, Eero Heinäluoma, Jyrki Katainen, Sauli Niinistö.  Lisää laiskuuttako, taikurin rauhoittavia sanoja vai konkreettisia suunnitelmia ja oikeita tekoja?

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*