Ydinvoiman asiakasomistaja – bonuksena säteilevät jätteet

En halua omistaa ydinvoimalaa – haluatko sinä?

Kansojen, yhteisöjen ja yksilöiden ajattelussa näyttää olevan oman navan kokoinen musta aukko.  Haastattelututkimuksissa suuri osa meistä kertoo haluavansa vaikka maksaa hiukan enemmän tavaroista tai palveluista, jotka ovat arvomaailmamme mukaisia.  Monet ostavat reilun kaupan, luomu- tai ympäristöystävällisiä tuotteita, vaikka ne ovat kalliimpia.  Kuitenkin jos meistä tuntuu, että oma välitön, vähäinenkin etumme on uhattuna, voi tähän mustaan aukkoon tulla imaistuiksi viisaatkin argumentit.

Suuri osa suomalaisista kohotteli ihmetyksestä kulmiaan 5-10 vuotta sitten, kun Yhdysvallat oli vallan haluton osallistumaan ilmastonmuutoksen hillintään perustellen ryhtymättömyyttään taloudella.  Näiden maailman rikkaimpien ihmisten mielestä heillä, heidän taloudellaan ja yrityksillään ei ollut varaa miettiä mitä seuraamuksia heidän elämäntavallaan ja kulutuksellaan on maailman tulevaisuudelle.  Mekin odotamme helposti malttia ja tositoimia toisilta, kunhan meidän omiin taloudellisiin etuihimme ei kosketa.   Tämä oman navan musta aukko pitää meidän helposti hiljaisina, vaikka olisimme osallisina asioista, joita emme lainkaan kannata ja jotka pitkällä aikavälillä ovat mielestämme erittäin haitallisia tai jopa kuolettavan vaarallisia.

Aamulehden haastattelussaan Kajaanin runoviikoilta Pirkko Saisio (Al 11.7.10) pohdiskeli, miten ihmiset ovat tietämättömiä siitä, millaisiin prosesseihin he ovat osallisia kulutuspäätöksillään ja sijoituksillaan.  Kun tätä ajatusta jatkaa Aamulehden artikkelin ulkopuolelle, tulee vastaan monenlaisia arkipäivän asioita.  Erilaiset kanta-asiakaskortit, plussat ja bonukset sitouttavat meidät prosesseihin, joista tiedämme vähän tai joskus emme lainkaan.  Moni näyttää olevan myös haluton tietämään.  Yksi näistä prosesseista on lisäydinvoiman rakentaminen.

Suomen eduskunta päätti 1.7.2010 myöntää luvat kahdelle uudelle ydinvoimalalle.  Toinen luvista myönnettiin Fennovoimalle, joka on alalla uusi toimija.  Fennovoima panostaa myös uusiutuvaan energiantuotantoon.  Fennovoimasta kaksi kolmasosaa omistaa Voimaosakeyhtiö SF ja yhden kolmasosan E.ON Kärnkraft Finland AB.  Voimaosakeyhtiö SF:ssä on 63 suomalaista osakasta, jotka ovat kaupan ja teollisuuden yrityksiä ja paikallisia energiayhtiöitä.

Fennovoiman osakkaita ovat muun muassa Atria, Outokumpu, Rautaruukki, Valio, Kesko ja Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK.  SOK:n omistaa 22 itsenäistä alueosuuskauppaa, alueosuuskaupan taas omistavat niin sanotut asiakasomistajat, siis ne meistä, joilla on vihreä S-etukortti.

Kun kansanedustajat äänestävät toisin, kuin toivoisin ja ajattelen olevan oikein, tunnen itseni voimattomaksi.  Mutta uskon, että meillä, jotka emme päässeet asiasta äänestämään, on vielä mielipiteemme ilmaisuun mahdollisuus.  Voimme esimerkiksi antaa palautetta niille yrityksille, jotka omistavat Fennovoimaa.

Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan eli SOK:n kotisivuilla on otsikko ”Asiakas on omistaja” ja teksti: ”Vastuullinen toiminta on S-ryhmälle luonteva osa arkista työtä.  Asiakasomistajien odotusten täyttäminen on osuustoiminnallisen S-ryhmän tärkein tavoite myös vastuullisuusasioissa”.

Asiakasomistajien odotuksista on vaikea saada selvää, jos he eivät näitä odotuksiaan ilmaise.  Ehdotankin, että kaikki ne, jotka eivät halua ydinvoimalan omistajiksi, ilmaisevat sen esimerkiksi postikortilla tai oman S-kauppansa tai nettisivujen palautelomakkeella.

Sinä päivänä, jona Fennovoima aloittaa ydinvoimalan rakentamisen, alan boikotoida yrityksiä, jotka omistavat sen osakkeita.  Jos SOK on edelleen Fennovoiman omistajia, irtisanon asiakasomistajuuteni, luovun vihreästä kortistani ja eroan Pirkanmaan Osuuskaupan hallintoneuvostosta.  Jos Kesko, Valio, Atria, Outokumpu ja Rautaruukki ovat edelleen Fennovoiman osakkaita, jätän heidän valmisteensa ja palvelunsa käyttämättä.  Haastan kanssani samoin ajattelevia tekemään samoin.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*