Seksiä kaiken ikää

Hele oli 47-vuotias, kun hänen avioliittonsa alkoi natista. Liitto oli ollut turvallinen ja Helelle hyvä, vaikka siinä oli aina hänen mielestään ollut turhan vähän lämpöä, läheisyyttä ja seksiä. Eron mahdollisuus ja ilmeinen väistämättömyys ahdisti Heleä niin, että hän nukkui huonosti, masentui, ei pystynyt keskittymään töihinsä ja eristäytyi ystävistään. Sydän muljahteli herkästi iltaisin, Hele tunsi itsensä onnettomaksi ja kelvottomaksi. Keskustelut miehen kanssa olivat vaikeita, koska Hele itki herkästi eikä pystynyt kunnolla itkun keskellä puhumaan. Kenenkään ystävänsäkään kanssa Hele ei pystynyt itkemättä keskustelemaan.Helellä oli kaksi lasta, joista nuorempi oli murrosiässä ja Heleä suretti mitä mahdollinen avioero vaikuttaisi lapsiin, varsinkin nuorempaan.

Avioeroa edeltävinä vuosina vähäinenkin seksi loppui.  Koko avioliiton ajan Hele oli tuntenut olevansa seksuaalisesti tarvitsevampi kuin miehensä, Helellä oli kuitenkin ollut iloinen fantasia- ja eroottisten unien maailma.  Avioliiton ulkopuolisia suhteita Hele ei ollut tuntenut tarvitsevansa eikä ollut niihin hakeutunutkaan.  Eroa edeltävinä vuosina Helen ollessa noin 50-vuotias loppuivat myös Helen eroottiset unet ja fantasiat.  Hän ei ollut kiinnostunut erotiikasta enää mitenkään, eroottisten kertomusten lukeminen, elokuvien katselu tai itsensä kosketteleminenkin tuntui pahalta.

Avioerosta päätettiin lopullisesti Helen ollessa 51-vuotias. Samoihin aikoihin hänellä alkoi olla kuukautiskierron häiriöitä, kuukautiset tulivat epäsäännöllisesti, vuodot olivat ajoittain runsaita, joskus pitkiä ja tiputtelevia. Hele oli ahdistunut ja huonosti nukkuva ja tunsi itsensä epäonnistuneeksi ja kelpaamattomaksi. Hele kaivoi esiin aiemman gynekologinsa vastaanottotiedot ja meni tämän juttusille. Vuotohäiriö tutkittiin ja sen todettiin olevan hyvänlaatuinen ja johtuvan hormonien epätasapainosta. Gynekologi arveli, että ainakin osa Helen oireista johtui estrogeenin vähyydestä. Hele alkoi käyttää hormonikorvaushoitoa.

Hormonikorvaushoidon aikana Helen kuukautiset alkoivat olla taas säännölliset ja vaivattomat. Hele ällistyi, kun hänen itseluottamuksensa ja itsetuntonsa alkoivat hiljalleen parantua, hän alkoi nukkua hyvin ja ahdistuskin väheni selvästi. Iloa tuottivat taas myös eroottiset unet ja seksuaaliset fantasiatkin alkoivat pyöriä mielessä. Hele löysi uuden kumppanin, jonka kanssa hänellä oli uudenlaista, iloista, tyydyttävää, monipuolista seksiä. Hele tunsi, että hänellä oli myös ensimmäistä kertaa elämässään aivan omia juttuja, aiemmin hän oli tuntenut elävänsä lähinnä muita varten.

Moni parisuhde päättyy naisen ollessa 40-50-vuotias. Seksuaalista yksinäisyyttä on paljon parisuhteessa elävilläkin, mutta suhteen loppuessa loppuu monelta myös seksuaalinen aktiivisuus.  On kuitenkin myös paljon naisia, jotka löytävät uuden parisuhteen vaihdevuosien kynnyksellä, vaihdevuosissa tai vanhanakin. Monella uuteen suhteeseen liittyy myös aiempaa aktiivisempi seksielämä. On myös paljon naisia, joiden seksuaalinen aktiivisuus lisääntyy ilman uuden parisuhteen solmimista, osa naisista tunnistaa seksuaaliset tarpeensa aiempaa paremmin ja hakeutuu itselleen tyydyttäviin seksisuhteisiin vapaammin.

Muutokset ovat yksilöllisiä

Monet naiset kertovat seksuaalisen halukkuutensa vähenevän vaihdevuosissa tai jo ennen vaihdevuosia. Monella niin sanottu seksuaalinen energia vähenee, seksi alkaa merkitä naiselle vähemmän, nainen ajattelee seksiä harvemmin, hänen mahdollisesti harrastamansa masturbointi vähentyy tai loppuu ja hänellä on aiempaa vähemmän seksuaalisia fantasioita ja eroottisia unia.

Toiset naiset taas kokevat löytävänsä oman seksuaalisen itsensä vasta lähellä vaihdevuosia, seksuaalinen itsetunto paranee, nainen uskaltaa olla oma itsensä ja nauttia myös katseesta, kosketuksesta, erilaisista hyväilyistä ja seksin muodoista vapaammin kuin ennen. Osittain tämä liittynee raskaaksi tulemisen pelon vähenemiseen ja mahdollisesti lisääntyneeseen yhteiseen aikaan kumppanin kanssa lasten lähdettyä pois kotoa tai toisen tai molempien siirryttyä eläkkeelle.

Yksinäisyys on vaihdevuosien keskellä elävillä naisilla tavallista. Avio- ja avoeroja tapahtuu paljon ennen vaihdevuosia ja vaihdevuosissa. Moni nainen kokee itsensä kömpelöksi ja taitamattomaksi etsimään uutta kumppania pitkäaikaisen suhteen tai avioliiton kaaduttua. Epäonnistumisen ja mihinkään kelpaamattomuuden tunteet ovat tavallisia.

Epäonnistunut ja kipuileva ei tunne itseään eroottiseksi

Vaihdevuosioireet voivat latistaa tai jopa tappaa erotiikan ja seksuaalisuuteen liittyvän ilon. Vaihdevuosioireita on paljon, eikä ole ihme, jos huonosti nukkuva, kipuileva, ärtynyt tai alakuloinen nainen ei tunne itseään eroottiseksi, ei tunnista seksuaalisia tarpeitaan eikä hakeudu seksuaalisen nautinnon pariin, vaikka eläisikin itselleen hyvässä ja tyydyttävässä suhteessa, mieluisia seksisuhteista olisi tarjolla tai nainen olisi aiemmin löytänyt iloa ja nautintoa itsetyydytyksestä.

Vaihdevuosien jälkeen ja vanhuudessa yksilölliset erot suhteessa omaan seksuaalisuuteen sekä seksuaalisessa aktiivisuudessa lisääntyvät. Jotkut naiset nauttivat seksistä pitkälle vanhuuteen tai koko elämänsä, toiset kaipaavat sitä mutta tyytyvät seksittömään elämään, jotkut ovat tyytyväisiä kun ei tarvitse enää moiseen puuhaan ryhtyä. Joidenkin tutkimusten mukaan eniten tahtomattaan vähäseksistä tai seksitöntä elämää viettävät keski-ikäiset ja vanhat naiset.

Kosketuksen tarve säilyy läpi koko elämän

Suhteeseen seksiin vaikuttaa myös niin oma kuin kumppanin terveys ja lääkitykset. Miehen vanheneminen lisää erektion ongelmia. Erektion ongelmia liittyy esimerkiksi tupakointiin, runsaaseen alkoholin käyttöön, ylipainoon, 2-tyypin diabetekseen ja valtimoiden kovettumiseen. Monella miehellä ei ole varsinaisesti mitään tautia, joka heikentäisi erektiota, mutta yhdyntään tarvittava erektio voi silti muuttua heikommaksi tai vaikeammaksi saavuttaa.

Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa niin naiselle kuin miehelle vähentynyttä kiinnostusta seksiin tai ongelmia laukeamisessa. Myös jotkut taudit voivat vähentää ainakin seksuaalista aktiivisuutta. Esimerkiksi sepelvaltimotauti tai sydäninfarkti voi joskus pelästyttää niin, että seksi loppuu tyystin, vaikka usein tähän ei olisi terveyden takia tarvetta. Joidenkin miesten vähentynyt seksuaalinen halu liittyy erektion heikkouden pelkoon. Jos ei voi luottaa erektion tulemiseen, ei uskalla myöskään haluta.

Vaikka varsinaista seksiä ei olisikaan, hyväksynnän, läheisyyden, lämmön ja kosketuksen tarve säilyy läpi elämän. Kaikenikäiset ihmiset ovat myös seksuaalisia olentoja, vaikka eivät koko elämässään koskaan aktiivisesti seksiä harjoittaisikaan. Vauvahieronnasta puhutaan paljon, mummo- ja vaarihierontakin olisi tärkeää; kosketus tuo mielihyvää, vähentää stressiä ja huolestuneisuutta, parantaa mielialaa ja vähentää masentuneisuutta.

Jaanan tarina: Jaana erosi toisesta avioliitostaan 58-vuotiaana. Yksinäisyys iski hänen elämäänsä ahdistavana. Miehensä kanssa Jaanalla oli ollut paljon ystäviä, he olivat harrastaneet ystäväpariskuntien kanssa kävelylenkkejä, jazztapahtumissa käymistä sekä kesäisin lavatansseja. Kaikki ystävätkin kaikkosivat, kun ero tuli.

Jaana kaipasi erityisesti keskustelua, läheisyyttä ja kosketusta. Hän ei tuntenut kaipaavansa yhdyntää eikä varsinaisesti seksiä. Jaana alkoi käydä muutaman kerran viikossa yksin tanssimassa ja huomasi olevansa haluttu tanssitettava. Jaana tutustui moneen mieheen, joiden kanssa oli mukava keskustella. Hän tunsi saavansa läheisyyden ja kosketuksen tarpeensa tyydytetyksi tanssiessaan ja oli tyytyväinen.

Limakalvot kuntoon

Estrogeenin vähyys haurastuttaa limakalvoja. Vaikka halua olisi, voivat limakalvot ja muutkin kudokset aristella ja jopa herkästi vuotaa verta. Ilman hormonihoitoa emättimen kostuminen vaikeutuu, emätin lyhenee ja rintojen elastisuus ja herkkyys vähenevät. Hauraat limakalvot tulehtuvat herkästi.  Emätintulehdukset ja virtsatietulehdukset tulevat tavallisemmiksi.  Virtsan karkailu yleistyy myös hauraiden limakalvojen takia.  Yhdyntä altistaa virtsatietulehduksille erityisesti jos limakalvot ovat estrogeenin puutteen takia hauraat. Estrogeeni hoitaa limakalvot hyvään kuntoon, jolloin seksiin liittyvä kipuilu tai aristelu helpottaa. Useimmiten kosketus alkaa myös tuntua piinan sijasta nautinnolliselta.

Ruusun tarina: Ruusu oli 67-vuotias ja ollut 44 vuotta naimisissa. Suhde oli hyvä ja siihen liittyi paljon lähellä oloa ja hellittelyä niin sanoin, teoin kuin kosketuksinkin. Yhdynnät olivat viime vuosina jääneet vähiin, enää ei edes saunailtoina tullut toista lähestyttyä rakastelumielessä. Miehellä oli verenpainetauti ja eturauhasen liikakasvua, Ruusulla lääkitykset kolesteroliin ja verenpaineeseen sekä ruokavaliohoito tyypin 2 diabetekseen. Molemmilla oli nivelkipuja ja kolotuksia. Mies halusi ajoittain myös yhdyntää ja Ruusu suostui tähän, vaikka yhdyntä tuntui jonkin verran kivuliaalta ja joskus sen jälkeen Ruusulle tuli virtsatietulehdus. Perusvoiteet, liukasteet ja öljyt helpottivat aristelua, mutta eivät estäneet tulehdusta.

Ruusun miehellä todettiin eturauhassyöpä, joka leikattiin. Leikkauksen jälkeen mies masentui ja erektio heikkeni entisestään. Harvat yhdynnät olivat olleet miehelle tärkeitä ja niin hän puhui lääkärilleen erektion heikkenemisestä. Mies sai erektiota vahvistavaa lääkettä.

Ruusu otti yhteyttä gynekologiinsa. Hän kertoi: ”Mies on liikuttavan innostunut ja iloinen, kuin parikymppinen. Masennuksesta ei ole enää rippeitäkään, hän riemuitsee erektiostaan, sanoo tuntevansa itsensä pitkästä aikaa mieheksi. Mutta miehen into ei ole tehnyt minun ongelmiani yhtään vähemmiksi. Joudun käymään tiuhaan pissalla, joskus pissa lähtee valumaan ennen kuin ehdin vessaan, limakalvot aristelevat, yhdynnän jälkeen minulla on ollut viime viikkoina pahentunutta kirvelyä ja olen käyttänyt jo kaksi antibioottikuuria virtsatietulehdukseen.  Antibioottihoidon jälkeen alkoi myös pahentunut kutina. Vaikka läheisyys ja hellyys tuntuvat hyviltä, on yhdyntä kivuliasta enkä saa siitä nautintoa”.

Gynekologi ehdotti Ruusulle paikallishoitoa estrogeenia sisältävällä emätinrenkaalla, limakalvojen ja alapään ihon hoitoa aina pesun jälkeen suihkutettavalla öljyllä ja yhdyntään liittyen liukastetta. Gynekologi ehdotti myös, että Ruusu menisi yksin, parhaan ystävättärensä tai miehensä kanssa käymään lähikaupungin seksikaupassa ja kokeilisi tuntoherkkyyttä lisääviä voiteita tai geelejä. Tähän Ruusu ei vielä uskaltautunut, mutta alkoi käyttää muita gynekologin ehdottamia hoitoja.

Melko nopeasti limakalvot tulivat hyvään kuntoon, yhdynnän jälkeiset virtsatietulehdukset jäivät pois, pissavaivat helpottivat muutenkin ja Ruusu pystyi nauttimaan kosketuksesta ja läheisyydestä enemmän. Orgasmin saaminen ei onnistunut ilman aiempaa runsaampaa käsin hyväilyä, mutta ei Ruusu kauheasti tuntenut orgasmia kaipaavansakaan. Läheisyys ja hellyys tuntuivat hyviltä ja riittäviltä.

Kiihottumiselle aikaa

Niin sanottu seksuaalinen reaktioherkkyys, eli hyväilyyn ja kosketukseen liittyvät tuntemukset ja nautinto, voi muuttua ja heikentyä iän mukana. Orgasmi ja seksuaalinen laukeaminen saattavat tulla vaikeammiksi saavuttaa. Monen naisen kyky useampiin peräkkäisiin orgasmeihin voi heikentyä. Kiihottuminen ja laukeamiseen johtavan hyväilyn määrä ja tarvittava aika voivat muuttua. Joskus laukeamiseen tai orgasmiin liittyvät supistelut voivat alkaa tuntua kivuliailta.

Naisen elimistön kyky tuottaa niin sanottuja mieshormoneita eli androgeeneja vähenee iän mukana; esimerkiksi 40-vuotiaana naisen elimistö tuottaa enää puolet siitä testosteronimäärästä, mitä se tuotti 20-vuotiaana. Androgeenit ja niiden väheneminen vaikuttavat ainakin mielialaan, energiaan ja seksuaaliseen halukkuuteen. Mahdollisesti androgeeneilla on vaikutusta kosketusherkkyyteen. Suomessa ei ole markkinoilla naisille tarkoitettuja androgeenihoitovalmisteita. Yliopiston apteekki tekee dehydroepiandrosteronitabletteja (DHEA), joita naiset voivat käyttää, kun voidaan arvella androgeenien vähyyden vaikuttavan naisen elämän laatuun. Jotkut naiset kokevat myös hyötyvänsä miehille tarkoitettujen testosteronivalmisteiden käytöstä pienellä annoksella. Joidenkin naisten kokemus on, että androgeenikorvaushoito vaikuttaa hyvin merkittävästi heidän seksuaaliseen halukkuuteensa, energiaansa tai mielialaan. Toiset taas eivät huomaa mitään eroa hyvinvoinnissaan.

Kosketusherkkyyden ja kosketukseen ja hyväilyyn liittyvän nautinnon väheneminen voi johtua androgeenien vähenemisestä mutta voi myös liittyä klitoriksen verenkierron huononemiseen ja aineenvaihduntaan. Klitoriskudos on huomattavasti suurempi kuin mitä suurin osa ihmisistä arvelee. Klitoriksessa on samanlaisia aineenvaihduntareaktioita kuin miehen peniksen paisuvaiskudoksessa. Teoriassa on mahdollista, että naisen seksuaalista reaktioherkkyyttä voitaisiin parantaa samoilla lääkkeillä, joita käytetään miehellä erektiohäiriön hoitoon. Jotkut naiset kertovat selvästi nauttivansa enemmän seksistä, kosketuksesta ja hyväilystä erektiohäiriölääkkeitä tai androgeeneja käyttäessään.

(Osa tekstistä on kirjasta ”Sukellus kuumaan aaltoon – naisen vaihdevuodet, terveys ja hormonit”, Minerva 2010)

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*