Vaihdevuodet – raskasta ja kallista

Jos elämme tarpeeksi pitkään, tulee meille väistämättä eteen vaihdevuodet – miehillekin. Ei ”luonto” ole tarkoittanut meitä elämään yli 45 vuotta. Hienoa, että elämme kuitenkin yli 80, jopa yli 90 vuotta. Vaihdevuodet tulevat 40-60-vuotiaana. Kaikille tulee vaihdevuosioireita, joillekin lieviä, toisille sietämättömiä. Usein oireiden perimmäinen syy jää tunnistamatta.Tavallisimpia vaihdevuosioireita ovat ärtyneisyys, unettomuus, hikoilu, kuumat aallot, sydämen rytmihäiriöt, kivut, itkuherkkyys, saamattomuus, väsymys, ahdistuneisuus, masentuneisuus ja äkkipissahätä.

Vasta pitkään kärsittyään nainen lähtee vaivojensa takia lääkärille. Myös läheiset ja työyhteisö kärsivät kärttyisestä, itkuherkästä, huonosti nukkuvasta, läheisilleen kiljuvasta pirtti- tai työpaikkahirmusta.

Niin naiset kuin lääkäritkin tunnistavat hikoilun ja kuumat aallot vaihdevuosioireiksi. Jos nainen ei hikoile, hänen selvätkään vaihdevuosioireensa eivät yleensä johda oikeaan diagnoosiin.

Naiset hakevat apua, kun valvovat aamuyöstä, ovat masentuneita, ärtyneitä, väsyneitä ja saamattomia, mikään ei innosta, sydän muljahtelee tai nivelet, lihakset, selkä ja hartiaseutu ovat kipeät. Lääkäri ei tunnista näitä vaihdevuosioireiksi ja suosittelee tutkimuksia, esimerkiksi reumakokeita, kilpirauhaskokeita, sydänfilmiä, sydämen rasituskoetta, röntgen- ja magneettitutkimuksia. Nainen joutuu sairaslomalle diagnoosinaan keskivaikea masennus tai työuupumus.

Tutkimusten perusteella kipujen syynä arvellaan olevan nivelrikko, nivelpussin tulehdus, selän välilevytyrä tai jänteen tulehdus. Todella usein perimmäinen syy on kuitenkin estrogeenin vähyyteen liittyvä tulehdusreaktio nivelissä tai muissa kudoksissa. Hyvällä, räätälöidyllä hormonihoidolla tulehdusreaktio ja kivut häviävät.

Hormonihoitoon liittyvien haittojen kuten rintasyövän, syvän laskimotukoksen, keuhkoveritulpan tai aivoinfarktin riskiä pystytään hoitoa räätälöimällä vähentämään tai jopa kokonaan estämään. Kokonaisuutena naisen terveydelle estrogeenin vähyys on suurempi riski kuin hormonihoito. Hormonikorvaushoitoa käyttävä tarvitsee hoidosta pidättäytynyttä harvemmin lääkkeitä masennukseen, nukahtamiseen, kipuihin, nivelrikkoon, verenpaineeseen, kolesteroliin, rytmihäiriöihin, luun haurastumiseen, sepelvaltimotautiin, diabetekseen, yliaktiiviseen rakkoon tai virtsatietulehduksiin.

Naisten hyvällä vaihdevuosien hoidolla pystytään lisäämään naisten hyvinvointia ja vähentämään sairaslomien, lääketieteellisten tutkimusten, lääkkeiden ja ennenaikaisen eläköitymisen tarvetta.

Räätälöityä hormonihoitoa käyttävät naiset voivat paremmin, hymyilevät enemmän ja pysyvät terveempinä kuin hormonihoitoa käyttämättömät.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*