unesta ja unettomuudesta

Heräsin uuteen vuoteen hyvin nukutun yön jälkeen.  Tuhannet ikäiseni suomalaiset nukkuvat huonosti. Unettomuus on yksi tavallisimmista vaihdevuosioireista.  Turkulainen gynekologi Päivi Polo on tutkinut 1990-luvulla vaihdevuosi-ikäisten naisten unettomuutta.  Hänen tutkimustensa mukaan tärkein yksittäinen syy yli 45-vuotiaiden naisten unettomuuteen on vaihdevuodet eli naiselle luonnollisen estrogeenin vähentyminen elimistössä.  Ihmisen luonnolliset hormonit – joiden eritys vääjäämättä vähenee iän myötä – ovat tärkeitä unen säätelyssä.  Näiden luonnollisten hormonien vähetessä (iän karttuessa, ehkä jopa matala-annoksisten ehkäisypillereiden käytön aikana tai kuukautiskierron vaiheen mukaan) unettomuuden piina tulee yleisemmäksi.

Työssäni tapaan päivittäin naisia, jotka alkavat nukkua huonosti vaihdevuosien lähestyessä eli noin 45-50-vuotiaina.  Ennen pakeilleni tuloa moni on käynyt työterveydessä tai omalääkärillä ja saanut masennuslääkkeitä, nukahtamislääkkeitä ja jopa masennus- tai työuupumusdiagnoosin ja viikkojenkin sairaslomaa. Hormonikorvaushoito auttaa useimpien naisten unettomuuteen, kunhan naisen saama estrogeeniannos on hänelle oikea.  Naiset ovat ihmeissään ja riemuissaan, kun oikeaa estrogeeniannosta käyttäessä nukkuu hyvin eikä joudu käymään yöllä edes pissalla tai jos joutuu, pääsee heti pissalla käynnin jälkeen uudelleen uneen.

Me naiset olemme erittäin hyviä selittämään, miksi nukumme huonosti.  Kenellä on stressiä työstä, parisuhteesta, lasten elämästä, vanhempien terveydestä, taloudellisista ongelmista; kenellä nivelkivut, ahdistuneisuus, pissahätä tai levottomat jalat heikentävät unta.  Kokemukseni mukaan kuitenkin hyvin suuri osa naisista nukkuu hyvin, kunhan heidän elimistössään on oikea estrogeenitaso, vaikka stressit pysyvät samoina.  Jos nainen nukkuu hyvin, hänen energiansa käsitellä stressejä ja keksiä ratkaisuja elämänsä ongelmiin on paljon parempi.  Toisaalta niin monenlaiset kivut, yliaktiivinen rakko, ahdistuneisuus kuin levottomat jalatkin ovat vaihdevuosioireita ja kunnollisella hormonihoidolla nämäkin yleensä helpottavat.

Viimeisessä selailemassani Hyvä Terveys-lehdessä on artikkeli ”10 syytä nukkua tarpeeksi”.  On vaikea kuvitella sitä kiukun määrää, joka monessa huonosti nukkuvassa kihisee tällaisia juttuja lukiessa.  Useimmille kun vähäinen tai huonosti nukkuminen ei suinkaan ole valinta.  Ei vaan saa nukutuksi. Aamuyöstä kolmen neljän aikaan herää ja stressit, murheet, kauheudet ja kipuilut alkavat kiertää mielessä.  Moni tietää, että pysyisi terveempänä, jaksaisi ja oppisi paremmin, muisti ja suorituskyky pysyisivät parempina ja jopa painon hallinta helpottuisi kunhan vaan nukkuisi tarpeeksi.  Ja kaikki tietävät ja ovat joskus kokeneet, että elämä on paljon iloisempaa, onnellisempaa ja energisempää, jos nukkuu hyvin.  Harva ainakaan yli 40-vuotias tuntuu nukkuvan vähän tai huonosti ihan tahallaan.  Useimpien mielestä nukkuminen on mukavaa.

En suinkaan nuku aina hyvin.  Kokemukseni on, että lähes aina unettomuuteni liittyy siihen, että olen unohtanut estrogeenini tai olen kokeillut, riittäisikö pienempi annos.  Unen ongelmat tulevat hyvin nopeasti elimistöni estrogeenitasojen laskettua, minun ei tarvitse odotella viikkoja vaan pikemminkin tunteja.  Myönnän auliisti olevani estrogeenista riippuvainen.  Moni hormonihoitoa käyttävä potilaanikin on huomannut, että esimerkiksi yöllä iholle sivelty estrogeenigeeli suojelee aamuyön unen niin että siitä tulee ravitsevaa ja ehjää.

Todennäköisesti myös ainakin yli 40-vuotiaiden miesten unen ongelmat liittyvät hyvin usein vaihdevuosiin, eli androgeenien, lähinnä testosteronin luonnolliseen vähenemiseen.  Tätä on kuitenkin tutkittu kiusallisen vähän ja niinpä useimmiten huonosti nukkuvat, kärttyilevät, nivelkipuiset, sydämen rytmihäiriöistä kärsivät, masentuneet tai jopa kuumista aalloista ja hikoilusta kärsivät miehet jäävät ilman tarvitsemaansa hoitoa.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*