vaihdevuosioireista ja hoidoista

Älä turhaan kärsi vaihdevuosista

Omaplus -lehdessä julkaistiin marraskuussa 2017 haastatteluni

Teksti on tehty kysymys / väite ja vastaus / kommenttini idealla yhteistyössä toimittaja Maija Rauhan kanssa
Gynekologi Maija Kajan törmää työssään usein virheellisiin luuloihin vaihdevuosista, niiden oireista ja hoidosta. Hänen uskoo monen kärsivän turhaan oireista, joita on mahdollista lievittää.

1 VAIHDEVUOSIOIREITA VOI OLLA, VAIKKA OLISI SÄÄNNÖLLISET KUUKAUTISET.

TOTTA. Tapaan viikoittain naisia, joilla on elämän laatua kehnontavia ja estrogeenin vähyyteen liittyviä oireita, vaikka kuukautiset ovat säännölliset. Hormonitukihoito auttaa näihin oireisiin ja parantaa selvästi elämän laatua. Myöskään esimerkiksi ultraäänitutkimuksen perusteella ei voi päätellä, johtuvatko oireet estrogeenin vähyydestä.

 

2 JOS EI OLE KUUMIA AALTOJA, EI OLE VAIHDEVUOSIAKAAN.

TARUA. Kaikilla vaihdevuosiaan elävillä naisilla ei ole lainkaan lämmönsäätelyyn liittyviä vaihdevuosioireita eli kuumia aaltoja, hikoilua tai palelua. Monella heistäkin voi olla erittäin vaikeita vaihdevuosioireita, kuten unettomuutta, lisääntynyttä ärtyneisyyttä, masentuneisuutta, saamattomuutta, nivel- ja lihaskipuja, sydämen rytmihäiriöitä, tiuhaa pissalla käymisen tarvetta, äkkipissahätää, limakalvojen haurautta, virtsatietulehduksia ja päänsärkyä. Jos näitä ei kuumien aaltojen puuttuessa tunnisteta vaihdevuosioireiksi, voidaan joutua tekemään paljon turhia tutkimuksia, kuten röntgen- ja muita kuvantamistutkimuksia, sydäntutkimuksia, unitutkimuksia, verikokeita, virtsanäytteitä sekä käyttämään turhia lääkkeitä, kuten nukahtamis- ja unilääkkeitä, masennus-, kipu- ja virtsankarkailulääkkeitä ja beetasalpaajia. Nainen voi joutua pitkillekin sairauslomille, kun oireiden syyhyn vaikuttavaa hoitoa ei löydetä.

 

3 ALLE 50-VUOTIAALLA EI VOI OLLA VAIHDEVUODET.

TARUA. Munasarjojen kyky tuottaa estrogeenia on yksilöllinen. Vaihdevuosien alkamisikä liittyy perimään ja ainakin joihinkin elämäntapoihin. Ahkeralla tupakoinnilla voi varhentaa vaihdevuosia. Alle 40-vuotiaana alkaneita vaihdevuosia kutsutaan ennenaikaisiksi vaihdevuosiksi, mutta tämän jälkeen eli vaikka 42-vuotiaana alkaneita vaihdevuosia pidetään luonnollisina. Naisen mielestä se voi olla kaikkea muuta kuin luonnollista ja se voi tuntua jopa katastrofilta.

 

4 LIIKUNTA VOI HELPOTTAA VAIHDEVUOSIOIREITA.

TOTTA. Liikunnalla ja ruoka- ja juomavaliolla monen vaihdevuosioireet helpottavat. Hyvin usein kuitenkin oireet ovat niin vaikeita, että näistä lääkkeettömistä hoidoista huolimatta oireet romahduttavat elämän laadun. Toisaalta jotkut vaihdevuosioireet kuten väsymys, saamattomuus tai nivelkivut voivat estää liikunnan. Parasta – ja luonnollisinta – vaihdevuosien hoitoa on korvata aine, jonka vähenemisestä oireet johtuvat eli estrogeeni. Tästä on sekin hyöty, että kun väsymys, saamattomuus ja nivelkivut helpottavat, pystyy ja jaksaa taas harrastaa myös liikuntaa ja pitää ruokavaliostaankin paremmin huolta.

 

5 MASENNUS VOI OLLA VAIHDEVUOSIOIRE.

TOTTA. Masennus on vakava sairaus. Moni nainen saa kuitenkin väärän masennus-diagnoosin vaihdevuosissa, koska vaihdevuosioireet ovat osittain samoja kuin masennuksen oireet (unettomuus, ilottomuus, alakuloisuus, uupumus, näköalattomuus, itsetunnon heikkeneminen, ärtyisyys, mielihyvän tunteen ja keskittymiskyvyn heikentyminen). Erityisesti, jos naisella ei ole kuumia aaltoja tai lisääntynyttä punastelua tai hikoilua, voi masennuksen oireiden johtuminen estrogeenin vähenemisestä jäädä huomaamatta. On tärkeää, että perusterveydenhoidon lääkärit ja työterveyslääkärit ovat valppaina asiassa, koska vaihdevuosista johtuva ahdistuneisuus tai masennus on helposti hoidettavissa. Ihminen on nopeasti taas oma itsensä ja jopa työkuntoinen ilman masennuslääkkeitä ja pitkiä sairaslomia.

 

6 KANNATTAA SINNITELLÄ ILMAN HORMONIKORVAUSHOITOA, JOS SUINKIN PYSTYY.

TARUA. Tämä on erittäin tavallinen, mutta väärä ajatus jopa lääkärien keskuudessa. Estrogeeni on suojellut naisen terveyttä ja elämän laatua vuosikymmenien ajan ennen vaihdevuosia. Miten se muuttuisi yhtäkkiä vaihdevuosissa haitalliseksi? Hormonikorvaushoito lisää rintasyövän riskiä yli kolmen vuoden hoidossa. Estrogeenin vähyys kuitenkin lisää ainakin verenpaineen ja kolesterolin nousun, sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, luun haurastumisen ja dementia riskiä. Oireiden kanssa sinnittelevä nainen kärsii oireiden piinan lisäksi suuremmista terveysriskeistä kuin hormonikorvaushoitoa käyttävä.

 

7 KORVAUSHOITOA EI VOI ALOITTAA ENÄÄ JÄLKIKÄTEEN

TARUA. Suurella osalla naisista estrogeenin vähyyden oireet jatkuvat koko loppuelämän, ja oireita voidaan helpottaa estrogeenilla. Oireiden hoidon kannalta ei ole merkitystä sillä, miten pitkä aika oireiden alkamisesta on. Kun kuitenkin hoidosta halutaan mahdollisimman paljon terveyshyötyjä ja mahdollisimman vähän haittoja, olisi hoito parasta aloittaa mahdollisimman pian, ainakin kymmenen vuoden sisällä, oireiden alusta. Kun hoito aloitetaan monien vuosien kuluttua, on ensimmäisen vuoden ajan sydäninfarktin riski hiukan suurentunut. Vuoden käytön jälkeen myös sydäninfarktin riski alkaa pienentyä verrattuna naiseen joka ei käytä hormonihoitoa.

 

8 HORMONIKORVAUSHOITOA VOI KÄYTTÄÄ ENINTÄÄN 5–10 VUOTTA

TARUA. Hormonihoitoa ei tarvitse eikä kannata lopettaa minkään käyttöajan jälkeen tai jossakin määrätyssä iässä. Ei ole käyttöaikaa tai ikää, jonka jälkeen estrogeenin vähyydestä olisi naisen hyvinvoinnille tai terveydelle enemmän hyötyä kuin haittaa. Estrogeenin vähyys on naiselle suurempi riski kuin hormonihoidon käyttö.

 

9 LUONTAISTUOTTEISTA EI OLE APUA KAIKILLE.
TOTTA. Jotkut naiset saavat helpotusta vaihdevuosioireisiinsa luontaistuotteista, kuten helokkiöljystä ja soijasta. Kontrolloiduissa tutkimuksissa hyötyjä ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan, vaan näyttää siltä, että hyötyjät ovat yksittäisiä. Luontaistuotteiden mahdollisista haitoista ja riskeistä ei ole rekisteriä. Monet luontaistuotteet ovat ohjeen mukaan säännöllisesti käytettyinä myös kalliimpia kuin hormonihoito. Minun on vaikea keksiä mikä olisi luonnollisempaa hoitoa kuin rakenteeltaan täsmälleen sama hormoni, jonka vähenemisestä tai puutteesta niin koetut oireet kuin terveydenkin riskit johtuvat.

 

10 JOSSAKIN VAIHEESSA OIREET JOUTUU JOKA TAPAUKSESSA SIETÄMÄÄN, JOTEN NIITÄ EI KANNATA SIIRTÄÄ ETEENPÄIN.

TARUA. Suurella osalla naisista vaihdevuosioireet jatkuvat koko loppuelämän. Joillakin oireet helpottavat ainakin jonkin verran ajan myötä. Jos nainen haluaa, hän voi esimerkiksi kahden vuoden hormonihoidon käytön jälkeen kokeilla pienentää käyttämäänsä annosta tai lopettaa sen. Jos oireet olisivat tänä aikana selvästi helpottaneet ilman hoitoa, oireet eivät palaa. Toisaalta estrogeenin vähyys on niin merkittävä riski naisen terveydelle, ettei hoidon lopettamisesta tai lievienkään oireiden sietämisestä ole hyötyä.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*