D-vitamiini – rakentamista ja seurantaa

Noin 10 vuotta sitten minua alkoi kiusata etten tiennyt mitä suositella potilailleni D-vitamiinista. Tuli paljon tutkimustietoa D-vitamiinilla mahdollisesti tai osoitetusti saatavista terveyshyödyistä. Asiantuntijoinakin esiintyvät ja pidetyt henkilöt esittivät täysin vastakkaisia mielipiteitä niin D-vitamiinin vaikutuksista kuin tarvittavista annoksista. Halusin saada asiasta selvää.

Luin vuosien mittaan sadoittain maailmalla tehtyjä tutkimuksia D-vitamiinista. Hyvä elimistön D-vitamiinipitoisuus näyttää liittyvän monen taudin selvästi pienempään riskiin. On osoitettu tai on vahvoja viitteitä siitä että ainakin sepelvaltimotaudin, sydäninfarktin, diabeteksen, monen autoimmuunisairauden, rintasyövän, eturauhassyövän, paksusuolisyövän, luun haurastumisen, dementian, kaatumisen ja erilaisten virus- ja bakteeri-infektioiden riski on pienempi ihmisellä jonka elimistössä on hyvä D-vitamiinipitoisuus. Näyttää siltä että D-vitamiini olisi se halpa Täsmähoito jolla pystyttäisiin kohentamaan sekä ihmisten terveyttä että merkittävästi jopa kansantaloutta – kunhan tiedettäisiin miten sitä käyttää.

D-vitamiini varastoituu elimistöön. Jos varasto on turhan pieni, siitä ei imeydy verenkiertoon tarpeeksi suojaamaan elimistöä. Jos varasto on liian suuri, voi verenkierrossa oleva pitoisuus olla jopa haitallisen suuri – tosin tämä näyttää olevan tavattoman harvinaista vaikka siitä meitä jatkuvasti varoitetaan. Huomattavasti perustellumpaa olisi varoitella niin vähäisestä elimistön käytössä olevasta D-vitamiinivarastosta että mitään D-vitamiinista saatavia hyötyjä ei saa.

D-vitamiini imeytyy yksilöllisesti. Mahdollisesti siihen vaikuttaa ikä ja paino mutta 10 vuoden kokemuksen perusteella nämäkin vaikuttavat hyvin vähän. Lukemieni tutkimusten ja noin kuuden vuoden käytännön kokemusten perusteella olen päätynyt strategiaan, minkä käyttöä suosittelen kaikille. Jossain elämän vaiheessa – mieluiten heti ja nyt – kannattaa käyttää D-vitamiinia annosta jolla varasto rakennetaan niin suureksi että sieltä imeytyy verenkiertoon hyvä pitoisuus. Kun varasto on saatu rakennetuksi, pienennetään annos ylläpitoannokseksi. Tämä kestää suosittelemillani annoksilla noin 1-2 vuotta. En ole nähnyt ketään joka olisi saanut hyvän D-vitamiinivaraston Suomen suositusannoksilla. Olen kuitenkin nähnyt paljon ihmisiä joilla suositusannokset pitävät pitoisuuden hyvänä kunhan varasto on ensin rakennettu hyväksi.

D-vitamiinivaraston ja elimistön pitoisuuden mittauksessa tärkeä on joskus tehtävä verikoe. Tätä ei kannatta tehdä usein, koska pitoisuus muuttuu todella hitaasti. Suosittelen verikoetta reilun vuoden ”rakennusannoksen” käytön jälkeen. Kun varasto on saatu hyväksi, on annosta syytä pienentää jotta pitoisuus ei nouse turhan suureksi.

Verikoe ja kokeen luotettavuus ovat tärkeitä D-vitamiinin hyötyjen saamiseksi ja haittojen välttämiseksi. Olen noin kuuden vuoden ajan suositellut potilailleni ja läheisilleni ajoittaista mutta harvoin tehtävää elimistön D-vitamiinitason mittausta. Veren D-vitamiinitaso on vakaa ja hitaasti muuttuva eikä verikoetta ole tarpeen ottaa ainakaan tiuhemmin kuin vuoden välein. Muutama vuosi sitten Cityterveys alkoi tehdä D-vitamiiniverikokeita halvemmalla kuin muut toimijat. Vuosien mittaan olen ihmetellyt Cityterveyden verikoevastauksia jotka ovat olleet epäloogisia. Kun henkilö on pienentänyt tai suurentanut käyttämäänsä D-vitamiiniannosta, tämä ei ole näkynyt Cityterveydessä tai Cityterveyden kanssa samaa virolaista laboratoriota käyttävässä Terveystalon laboratoriossa tehdyissä verikokeissa. Fimlabin ja Helsingin seudulla Huslabin testeissä ovat muutokset käytetyissä annoksissa näkyneet järkeenkäyvästi. Noin kuuden vuoden kokemuksen perusteella olen tottunut luottamaan Fimlabin ja Huslabin analyyseihin.

Päätin selvittää asiaa. Lokakuussa 2017 kävin samana päivänä Tampereella Fimlabissa ja Synlabissa (entisessä Cityterveydessä) tunnin välein. Synlabin hinta oli selvästi noussut aiemmista mataliksi mainostetuista, maksoin testistä yhteensä 46,45 euroa (kokonaishinta oli 54,45 euroa mutta kela – eli veronmaksajat – maksoi siitä 8 euroa). Fimlabin kokonaishinta oli 33,90 euroa mistä kelakorvausta ei saa.

Lukemieni tutkimusten perusteella pidän tavoiteltavana elimistön D-vitamiinitasona 130-150nmol/l (nanomoolia litrassa). Synlabin tehdyn verikokeeni tulos oli 96nmol/l. Tämän tuloksen perusteella minun olisi hyvä käyttää nyt käyttämääni suurempaa varaston rakennusannosta vielä ainakin reilu vuosi. Samana päivänä otetun Fimlabin verikokeen mukaan verenkiertoni D-vitamiinitaso oli kuitenkin 198nmol/l – selvästi yli suosittelemani pitoisuuden. Tämän tuloksen perusteella minun onkin hyvä pitää taukoa purkista otettavassa D-vitamiinissa.

Huolena tietenkin on, miten luotettavia laboratorioiden verikoevastaukset ovat. Onkohan muissakin kokeissa näin huomattavia eroja? Tämä on mielestäni ihmisten terveyteen ja terveydenhuollon luotettavuuteen merkittävästi vaikuttava ongelma. Tein marraskuussa terveydenhuollon laatua valvovalle viranomaiselle Valviralle asiasta tutkimuspyynnön.

Kirjoita kommentti

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*